VS: 4 agenten schoten zwarte man dood, 96 kogels in 41 seconden

In de VS is opnieuw ophef ontstaan over een ernstig geval van politiegeweld. In Chicago vuurden vier politieagenten tijdens een verkeerscontrole tientallen schoten af op een zwarte bestuurder. Het debat over racisme en politiegeweld is inmiddels weer opgelaaid.

Het incident in een woonwijk vond plaats op 21 maart, maar het Chicago Office of Police Accountability (COPA) heeft nu pas de bodycambeelden van de betrokken agenten vrijgegeven.

Volgens de eerste bevindingen van COPA heeft de 26-jarige Dexter Reed bij een verkeerscontrole door vijf agenten eerst zelf één keer geschoten, waarbij hij een politieagent in de onderarm raakte.

Advocaten van de familie geven aan dat de politieagenten niet herkenbaar waren als agent omdat ze niet in uniform gekleed waren. Op videobeelden is te zien hoe de agenten zich met getrokken wapens richting Reeds auto begeven. Eerst vragen ze hem zijn raam naar beneden te draaien en vervolgens om de deur te openen. Volgens de autoriteiten werd Reed aangehouden omdat hij geen veiligheidsgordel droeg.

Vervolgens is te zien hoe Reed de instructies kennelijk niet direct opvolgt, er een schot klinkt en de situatie binnen zeer korte tijd escaleert. COPA zei dat agenten ongeveer 96 keer op de man hebben geschoten in 41 seconden, zelfs toen hij de autodeur opende en op de grond viel. Reed zou naar een ziekenhuis zijn gebracht en daar dood verklaard. Later werd op zijn passagiersstoel een pistool aangetroffen.

COPA zei dat de betrokken agenten voor 30 dagen met verlof waren gestuurd. Het onderzoek was nog gaande.

Burgemeester Brandon Johnson van Chicago beloofde een uitgebreid en transparant onderzoek te laten uitvoeren. “Pogingen om informatie achter te houden of uit te stellen zijn gemaakte fouten uit het verleden”, zei hij op een persconferentie. Hij was "persoonlijk geschokt dat opnieuw een jonge zwarte man zijn leven verloor in een confrontatie met de politie."