FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 april 2024

Alonso verlengt contract met Aston Martin tot 2026

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso blijft de Formule 1 trouw en heeft zijn aflopende contract bij Aston Martin met twee jaar verlengd. In een video maakte hij dit bekend met de woorden 'I am here to stay!'. De Spanjaard, winnaar van 32 Grand Prix', blijft dus tot 2026 in de Formule 1 te zien.

Met het ondertekenen van een nieuw contract maakt Alonso (42) een punt aan de vele geruchten over zijn toekomst. Hij tekent 'gewoon' bij en blijft racen voor zijn huidige team. Er waren geruchten dat Alonso in 2025 het zitje van de vertrekkende Lewis Hamilton bij Mercedes ging overnemen of dat hij de sport na twintig seizoenen vaarwel zou zeggen. Na het seizoen van 2019 leek zijn imposante carrière in de Formule 1 al voorbij. Maar in 2021 tekende hij een contract bij Alpine voor twee seizoenen en in 2023 maakte hij de overstap naar Aston Martin.

O.J. Simpson (76) overleden

De Amerikaanse voormalige American Football-speler en acteur O.J. Simpson is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat schrijft zijn familie op X.

Simpson werd wereldberoemd toen hij werd beschuldigd van de dubbele moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.

Simpson speelde in de National Football League (NFL) voor de Buffalo Bills en de San Francisco 49ers als running back. Hij werd in 1985 opgenomen in de NFL Hall of Fame

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 15

Oorlog op verschillende fronten deze week, in de bioscoop. Alex Garland fantaseert over hoe een nieuwe burgeroorlog in de VS zich zou kunnen aftekenen, en Bobby Boermans vertelt over een invasie van Aruba en Curaçao. Ook nieuw: een prequel van een horrorklassieker en de nieuwe film van Saint Maud-regisseur Rose Glass.

Civil War

Civil War is een intrigerende actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van - waarschijnlijk - het grootste verhaal van hun leven: het onontkoombare einde van de Verenigde Staten zoals we het kennen. Regisseur Alex Garland laat niet alleen de fysieke conflicten op het scherm zien, maar brengt ook de diepere, onderliggende problemen aan het licht die hebben geleid tot de ontwrichting van het ooit zo trotse land. 

Invasie

Vanuit het niets worden Curaçao en Aruba aangevallen door een dictatoriaal buurland. Politiek Den Haag is verbijsterd. Wanneer het conflict in snel tempo escaleert, moeten drie jonge mariniers het verschil zien te maken. Al snel ligt ook de kazerne op Aruba onder vuur en gaat het luchtruim op slot, terwijl de Nederlandse ambassadeur nog geëvacueerd moet worden uit vijandelijk gebied. De reddingsmissie van de kersverse mariniers wordt daardoor een race tegen de klok. 

Love Lies Bleeding

In een afgelegen dorp in New Mexico wordt het leven van sportschoolmanager Lou (Kristen Stewart) volledig op zijn kop gezet wanneer bodybuilder Jackie in haar sportschool verschijnt. Jackie, die werkt bij de schietbaan van Lou’s criminele vader (Ed Harris), zet alles op alles om te trainen voor de belangrijkste bodybuildwedstrijd in Las Vegas, iets waar Lou haar maar ál te graag bij helpt. Het prille maar intense liefdesgeluk krijgt echter een onverwachte wending wanneer Lou's zus op brute wijze mishandeld wordt en in het ziekenhuis belandt. Al snel loopt alles op gewelddadige wijze uit de hand en moet Lou niet alleen het duistere verleden van haar vader onder ogen komen, maar ook dat van zichzelf. 

Four Daughters

Met Four Daughters heeft regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs) haar tweede Oscarnominatie binnen. De film is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie. Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn. 

The First Omen

Wanneer een jonge Amerikaanse vrouw naar Rome wordt gestuurd om een leven van dienstbaarheid aan de kerk te beginnen, komt ze een duisternis tegen die haar doet twijfelen aan haar eigen geloof en ontdekt ze een angstaanjagende samenzwering die de geboorte van het vleesgeworden kwaad hoopt te bewerkstelligen.

Liefjes

Malak, Celia en Jae zijn veertien. Ze reizen met hun families naar een camping in Zuid-Frankrijk. Malak met haar moeder, Celia met haar ouders en kleine broer en Jae met haar broertjes en de nieuwe man van haar moeder. Alle drie zijn ze maar half aanwezig bij hun families en verkeren voornamelijk in hun eigen wereld. Malak wil de liefde ontdekken. Ze wil weten hoe echte pure ware liefde voelt. Celia heeft liefde. En denkt de hele dag alleen maar aan hem. Dat ze voor elkaar bestemd zijn, weet ze zeker. De wereld om haar heen heeft twijfels over haar relatie, maar zij laat zich niet gek maken. Ook al is hij heel vaak onbereikbaar. Jae verkeert in haar onlinewereld. Snapchat, insta. Tik Tok. Contact in het echt hoeft niet per se want liefde kan ook digitaal zijn, daar kun je immers pas echt jezelf zijn. De camping is een mini-universum waar de meiden urenlang even helemaal op zichzelf kunnen zijn. Ze krijgen een kans om alles te zijn wie ze maar willen. Wat kiezen ze dan? Hoeveel keuze heb je eigenlijk over wie je bent als je veertien bent? Hoe beïnvloedt de onlinewereld en de mobiele telefoon die keuzes? Is liefde echt zoals het verbeeld wordt of is het allemaal fantasie? 

Tiger Stripes

Zaffan is rebels, energiek en de waaghals van haar vriendengroep. Ze kan niet wachten om volwassen te worden, maar haar branie verdwijnt wanneer haar puberteit op komt dagen. Ze ontdekt steeds gekkere dingen over haar veranderende lichaam en doet er alles aan om die geheim te houden. Tevergeefs, want op school en thuis moet niemand iets hebben van die nieuwe Zaffan. Steeds meer buitengesloten groeit Zaffan uit tot een monster en leert ze dat ze pas echt sterk is wanneer ze haar nieuwe vorm durft te accepteren.

Housekeeping for Beginners

De veelgeprezen filmmaker Goran Stolevski komt met een film die de universele waarden van familie onderzoekt, zowel onze biologische familie als de familie die we zelf uitkiezen. Dita heeft nooit moeder willen worden, maar wordt door omstandigheden gedwongen om zich over de twee dochters van haar vriendin te ontfermen: de kleine druktemaker Mia en de opstandige tiener Vanesa. De drie sterke persoonlijkheden botsen flink, maar tegen alle verwachtingen in groeien ze uit tot een hecht gezin dat moet knokken om bij elkaar te kunnen blijven. 

Bevelhebbend officier USS gaat viral na blunder met vizier

Een bevelvoerend officier van de USS John S. McCain is online belachelijk gemaakt nadat hij was gefotografeerd terwijl hij een aanvalswapen vasthield waarop een vizier verkeerd om was gemonteerd. Commandant Cameron Yaste "observeert het evenement van de schietoefening. Het schip bevindt zich in de 7e Vloot van de V.S. en voert routine-operaties uit", stond er onder de foto welke door Defensie was geplaatst. Op de foto is te zien hoe Yaste het wapen vasthoudt met het Trijicon VCOG-vizier verkeerd om terwijl hij richt op een grote doelballon.

Verschillende mensen wezen er ook op dat Yaste's schiethouding en -techniek niet bepaald op het gebruikelijke niveau van een Amerikaanse marinier waren.

Staat heeft § 900 miljoen schadeloosstelling SNS Reaal en SNS Bank uitgekeerd

De Staat heeft in totaal circa € 900 miljoen inclusief wettelijke rente uitgekeerd aan beleggers die in 2013 onteigend zijn toen de overheid SNS REAAL nationaliseerde. Minister Van Weyenberg van Financiën heeft de Tweede Kamer hier vandaag over geïnformeerd.

De Hoge Raad bepaalde op 21 april 2023 dat toenmalige houders van onteigende achtergestelde obligaties participatiecertificaten serie 3 en leningen in SNS REAAL en SNS Bank een schadevergoeding dienen te ontvangen. Kort na deze uitspraak heeft het ministerie van Financiën een aanvraagloket geopend.

In de periode juni – september 2023 zijn circa 5.100 aanvragen voor schadevergoeding beoordeeld. 99% van de aanvragen is gehonoreerd, de rest is afgewezen. Ongeveer 93% van de door de rechter vastgestelde schadeloosstelling is uitgekeerd. Het overgebleven gedeelte is opgenomen in de consignatiekas van het ministerie van Financiën. Daar kunnen gedurende 20 jaar alsnog aanvragen worden ingediend. Hiermee is het uitbetalingsproces van de schadevergoeding voor onteigende obligatie-participatiehouders en leningshouders van SNS REAAL en SNS Bank afgerond.

SNS Reaal dreigde failliet te gaan in 2013 waardoor de staat genoodzaakt was SNS REAAL te nationaliseren en beleggers te onteigenen. Sinds het ingrijpen bij SNS REAAL in 2013 zijn belangrijke stappen gezet om te voorkomen dat kosten van falende banken in de toekomst bij de belastingbetaler terechtkomen. Die kosten moeten zoveel mogelijk worden opgevangen door beleggers en door de sector zelf.

Langere files in 2023

De Nederlandse overheid doet veel om Nederlanders uit de auto te krijgen en meer gebruik te laten maken van de fiets en het openbaar vervoer. Tot nu toe lijkt dat nog niet echt te lukken. Uit een rapport van Rijkswaterstaat over 2023 blijkt dat het aantal gereden kilometers op snelwegen met bijna 3 procent is gestegen naar 69,3 miljard kilometer. Hierdoor stonden Nederlanders in 2023 langer in de file. De volgende locaties waren het meest getroffen door files.

Volgens RWS is de spitsdrukte verreweg de belangrijkste oorzaak van files in Nederland. Maar liefst 77,8 procent van de files ontstond doordat het te druk was tijdens de spits. Ongevallen waren de op één na belangrijkste oorzaak, verantwoordelijk voor slechts 11,4 procent van de files. In 2023 werd 5,5 procent van de Nederlandse files veroorzaakt door wegwerkzaamheden. De files in Nederland waren in 2023 bijna twee keer zo lang als in voorgaande jaren.

Rijkswaterstaat kijkt ook naar de intensiteit van files, die wordt bepaald door de lengte van de files in kilometers te vermenigvuldigen met het aantal minuten dat mensen in de file staan. Ook deze intensiteit van files nam toe in 2023. Het aantal kilometer-minuten in de file steeg van 443.000 naar ruim 834.000. Voor 2024 voorspelt RWS geen verbetering: "Vanwege het grote onderhoudsprogramma waar Rijkswaterstaat voor staat, verwachten we dat het aantal files als gevolg van werkzaamheden de komende tijd zal toenemen."

Ook de ANWB concludeerde in januari dat de filezwaarte op de Nederlandse wegen in 2023 aanzienlijk zijn gestegen, ditmaal met 17 procent. De filegegevens van de ANWB over 2023, zijn verzameld op alle A- en N-wegen in Nederland. Na de opheffing van de laatste coronamaatregelen eind maart 2023, kwamen de gebruikelijke files vrijwel direct terug. 

Meer info: Rapportage Rijkswegennet 2023

A-UMC start onderzoek naar hersteloperaties bij vrouwen na besnijdenis

Het Amsterdam UMC gaat onderzoek doen naar hersteloperaties bij besneden vrouwen, om te achterhalen welke hulp het meest effectief en veilig is voor deze vrouwen. "Vrouwen die besneden zijn, kunnen allerlei lichamelijke, psychische en seksuele klachten hebben", aldus het UMC. Naast een hersteloperatie kan psychische of seksuologische hulp dan zinvol zijn. 

In Nederland is vrouwenbesnijdenis verboden en wordt als verminking gezien. Veel vrouwen die besneden zijn krijgen na een besnijdenis pijn, moeilijkheden bij het plassen en blaasontstekingen. Daarnaast ervaren veel van deze vrouwen problemen rond de geslachtsgemeenschap, vruchtbaarheid en bevalling. 

Voor velen van hen geldt bovendien dat de keuze vaak voor hen wordt genomen, met psychische klachten tot gevolg. Volgens gynaecoloog en coördinator van de studie, Emmy van den Boogaard voelen veel vrouwen "zich beschadigd en letterlijk niet compleet".

Drempels 
In Nederland woonden er op 1 januari 2018 zo'n 41.000 vrouwen die besneden zijn en lopen de komende twintig jaar nog 4.200 meisjes het risico op een besnijdenis. 

Met deze studie hoopt Van den Boogaard dat de drempel om in Nederland hulp te zoeken na een vrouwenbesnijdenis verdwijnt: "Het doel van hersteloperaties is niet om het genitale gebied er esthetisch zo goed mogelijk uit te laten zien, zoals vaak gedacht wordt", vertelt zij. "Het is belangrijk dat de geslachtsdelen goed functioneren, maar ons doel is vooral dat de vrouw die onze hulp zoekt, zich goed voelt bij de hulp die ze krijgt en tevreden is met het resultaat."

Vergoeding 
Hersteloperaties worden in Nederland alleen vergoed voor vrouwen met lichamelijke klachten. En dat is volgens Van den Boogaard heel raar. "Je kan je voorstellen dat een hersteloperatie ook helpend kan zijn bij psychische klachten, omdat met de operatie zo goed mogelijk hersteld wordt wat kapot gemaakt is." 

En juist daarom wil Amsterdam UMC uitzoeken voor welke besneden vrouwen, met welke klachten, een hersteloperatie een positief effect heeft en 'dus ook vergoed zou moeten worden'. "Waarbij we ook de mogelijke complicaties in kaart brengen."

Tijdens de studie worden deelnemers tijdens een onderzoek van naar verwachting vijf jaar gevolgd. Op basis van bevindingen wordt in overleg met patiënt en artsen gekeken welke hulp het beste past bij de klachten en de persoonlijke situatie. 

'Huidige formatieperiode lastiger door financiŽn'

Volgens de informateurs is de huidige formatieperiode ingewikkelder dan eerdere keren, vanwege de actuele stand van de staatsfinanciën. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB richten zich specifiek op onderwerpen waar kosten aan verbonden zijn, zoals bestaanszekerheid, koopkracht en woningbouw.

Richard van Zwol merkt op dat "geld niet meer zomaar beschikbaar is". Volgens de informateur zijn de vorige twee kabinetten onder veel gunstigere financiële omstandigheden tot stand gekomen. Destijds was er voldoende geld in de staatskas om politieke verschillen tussen de onderhandelende partijen op te lossen.

De informateurs ontkennen dat de onderhandelingen 'stroef' verlopen, maar erkennen wel dat er meer 'financiële dilemma's' zijn. Van Zwol benadrukt dat alle partijen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid, maar dat er nog geen consensus is bereikt over de financiële grenzen waarbinnen het nieuwe kabinet moet opereren.

Naast de financiën zijn er nog andere onderwerpen waar de partijen het niet over eens zijn, zo melden de informateurs. Ze benadrukken dat ze 'de volledige puzzel' willen leggen. Volgens Van Zwol liggen de partijen op schema.

De informateurs hebben acht weken gekregen om hun werk te doen. We zitten nu in de derde week. Van Zwol benadrukte vandaag dat deze periode "eerder aan de korte dan aan de lange kant" is.

EA stopt Dead Space terug in de ijskast

Electronic Arts werkt voorlopig niet meer aan de Dead Space-franchise. Er gingen geruchten rond dat het bedrijf werkte aan een remake van deel 2 of zelfs een compleet nieuw deel, maar deze zijn ongegrond. Dit meldt Jason Schreier van Bloomberg.

Na de positief ontvangen remake van Dead Space verwachtten veel fans een nieuwe game in de serie. Maar helaas voldeed de game niet aan de verwachtingen van Electronic Arts, die geen heil ziet in een nieuw deel voor de serie. Er waren enkele developers bezig met ideeën voor een nieuw deel of een remake, maar EA maakte daar een eind aan en verdeelde hen over andere projecten.

Dus gaat de franchise, na één nieuw deel, weer terug de ijskast in.

dead space
dead space

Darkest Dungeon 2 krijgt nieuwe gratis gamemodus

Tijdens de Triple-i livestream van gisteravond, waar veel indie-ontwikkelaars nieuwe games lieten zien, kwam ook Red Hook met een verrassing voor Darkest Dungeon II-liefhebbers zoals ondergetekende. De game krijgt een nieuwe modus genaamd Kingdoms.

Kingdoms behoudt het roguelike karakter van de originele game, maar lijkt behoorlijk veel nieuwe content te introduceren. Zo zijn er drie nieuwe 'monster factions' en een complete nieuwe 'grid' van gevaarlijke encounters, inns en upgrades.

De Crimson Courtiers is één van de factions die we kennen uit de eerste Darkest Dungeon, uit de Crimson Court-DLC. Volgens creative director Chris Bourassa mixt Kingdoms 'de duurzaamheid en roster management' van de eerste Darkest Dungeon-game, met de traversal en combat van deel 2. Bekijk de trailer hieronder. 

Wielerfan, NBA-kenner, voetbalbaas of algemeen sportfan? FOK!sport is naar je op zoek!

Een ieder die dit leest zal ongetwijfeld een beetje bekend zijn met FOK!sport: het onderdeel van ons aller FOK! waar we, de immer enthousiaste sportredactie, mensen op de hoogte proberen te houden van het reilen en zeilen in de sportwereld.

Zoals eigenlijk elk jaar, wordt ook 2024 weer een druk sportjaar: van de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España in het wielrennen tot het EK voetbal in Duitsland en natuurlijk de Olympische Spelen in Parijs. Er zal dus weer heel veel te melden zijn en daar kunnen we altijd hulp bij gebruiken!

Ben jij een enthousiaste sportliefhebber, die het leuk zou vinden om op enigszins regelmatige basis verslag te doen van een of meerdere sporten? Laat het dan even weten via bijvoorbeeld de comments hieronder of een berichtje naar FOK!sport-eindredacteur heywoodu.

Wat er wordt gevraagd? Je hoeft geen hele verslagen te schrijven over allerlei sporten waar je niks mee hebt, als je graag iets over één sport wilt schrijven is dat ook helemaal prima! Ben je bijvoorbeeld enthousiast wielerfan, liefhebber van de NBA of MLB of een volger van de zeilsport? Dan horen we graag van je!

FOK! Wat een weer: af en toe regent het motjes

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en valt er af en toe regen of motregen. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, eerst soms krachtig.

Vanmiddag is het zwaar bewolkt. Plaatselijk valt er wat lichte (mot)regen, maar op de meeste plaatsen is het droog. Misschien dat in Limburg en het uiterste noordwesten de zon af en toe nog even te zien is. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Vanavond is het bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind is boven land zwak tot matig, langs de kust soms nog vrij krachtig.

Komende nacht kan er plaatselijk wat motregen vallen, maar op de meeste plaatsen is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust soms vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Wolken boven Amsterdam vanaf The Valley (Foto: Pukeko)
Wolken boven Amsterdam vanaf The Valley (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Barcelona en Atletico beginnen kwartfinales Champions League met winst

In de Champions League zijn woensdagavond in de derde en vierde kwartfinales de heenwedstrijden gespeeld. De Spaanse clubs stonden er goed bij: Atletico Madrid won thuis van Borussia Dortmund, FC Barcelona klopte Paris Saint-Germain in Parijs. De returns staan op 16 april op de planning, volgende week dinsdag.

Atletico Madrid - Borussia Dortmund
Atletico schoot uit de startblokken, al na vier minuten werkte Rodrigo de Paul een mooie aanval op keurige wijze af voor 1-0. Axel Witsel zag amper twee minuten later een fantastisch hakje nét uit het doel getikt worden, maar na een half uur verdubbelde de score alsnog: Samuel Lino stond volledig vrij en kon de 2-0 binnen schieten.

Twintig minuten voor tijd had De Paul alle ruimte voor de 3-0, maar hij schoot mis en vijf minuten later was het Dortmund dat scoorde: invaller Sebastien Haller schoot zeer fraai binnen vanuit de draai. Kort voor het einde knalde Jamie Bynoe-Gittens namens de Duitsers nog hard op de lat en daar bleef het bij: Atletico won met 2-1.

Paris Saint-Germain - FC Barcelona
Na een openingsfase met over en weer wat kansen was het Raphinha die tien minuten voor rust de score opende met een mooi binnengetrapte goal. Kort na rust stond het alweer gelijk: Ousmane Dembélé schoot vanuit een moeilijke hoek binnen, drie minuten later bracht Vitinha de Parijzenaren zelfs op een 2-1 voorsprong.

Lang konden ze daar niet van genieten, amper tien minuten later was het wederom Raphinha die een lange pass van achteren op heerlijke wijze het doel in volleerde: 2-2. Een kwartier voor tijd kwam Barcelona weer op voorsprong, Andreas Christensen kopte zijn eerste Champions League-goal voor Barça binnen en hielp zijn ploeg zo aan een 2-3 zege.

De terugkeer van levensgevaarlijke ziektes

Zieke kinderen door kinkhoest of de mazelen zijn de laatste maanden volop in het nieuws. Hoe is het mogelijk dat deze levensgevaarlijke ziektes ineens weer terugkomen? NOSop3 zocht het uit. 

Spoiler: het heeft alles te maken met de eeuwenoude discussie: wel of niet vaccineren?

0:00 Intro

2:28 Verdwenen ziektes

4:59 Wat zijn vaccins?

7:25 De vaccinatiegraad

8:24 Waarom daalt de vaccinatiegraad?

11:14 Wat zijn de risico's?

12:31 Wat kunnen we leren van de geschiedenis?

VS: 4 agenten schoten zwarte man dood, 96 kogels in 41 seconden

In de VS is opnieuw ophef ontstaan over een ernstig geval van politiegeweld. In Chicago vuurden vier politieagenten tijdens een verkeerscontrole tientallen schoten af op een zwarte bestuurder. Het debat over racisme en politiegeweld is inmiddels weer opgelaaid.

Het incident in een woonwijk vond plaats op 21 maart, maar het Chicago Office of Police Accountability (COPA) heeft nu pas de bodycambeelden van de betrokken agenten vrijgegeven.

Volgens de eerste bevindingen van COPA heeft de 26-jarige Dexter Reed bij een verkeerscontrole door vijf agenten eerst zelf één keer geschoten, waarbij hij een politieagent in de onderarm raakte.

Advocaten van de familie geven aan dat de politieagenten niet herkenbaar waren als agent omdat ze niet in uniform gekleed waren. Op videobeelden is te zien hoe de agenten zich met getrokken wapens richting Reeds auto begeven. Eerst vragen ze hem zijn raam naar beneden te draaien en vervolgens om de deur te openen. Volgens de autoriteiten werd Reed aangehouden omdat hij geen veiligheidsgordel droeg.

Vervolgens is te zien hoe Reed de instructies kennelijk niet direct opvolgt, er een schot klinkt en de situatie binnen zeer korte tijd escaleert. COPA zei dat agenten ongeveer 96 keer op de man hebben geschoten in 41 seconden, zelfs toen hij de autodeur opende en op de grond viel. Reed zou naar een ziekenhuis zijn gebracht en daar dood verklaard. Later werd op zijn passagiersstoel een pistool aangetroffen.

COPA zei dat de betrokken agenten voor 30 dagen met verlof waren gestuurd. Het onderzoek was nog gaande.

Burgemeester Brandon Johnson van Chicago beloofde een uitgebreid en transparant onderzoek te laten uitvoeren. “Pogingen om informatie achter te houden of uit te stellen zijn gemaakte fouten uit het verleden”, zei hij op een persconferentie. Hij was "persoonlijk geschokt dat opnieuw een jonge zwarte man zijn leven verloor in een confrontatie met de politie."

Random Pics van de Dag #1244

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EU wil strengere klimaatdoelstellingen voor bussen en vrachtwagens

Het Europees Parlement heeft besloten tot strengere klimaatdoelstellingen voor vrachtwagens en bussen.

In 2040 moeten deze voertuigen minimaal 90 procent minder CO2 uitstoten en in 2035 moeten stadsbussen zelfs volledig emissievrij zijn. Bovendien wil de meerderheid van de Europarlementariërs dat steden en gemeenten worden verplicht om afvalwater beter te reinigen van medicijn- en cosmeticaresten.

Het Europees Parlement stemde ook voor een alomvattend verbod op kwik in tandvullingen. Als onderdeel van de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’ eisen politici dat er in de toekomst op honingpotten precies vermeld moet worden uit welke landen het product afkomstig is. En jam moet meer fruit en minder suiker gaan bevatten.

Europees Parlement stemt in met strengere EU-asielregels

Het Europees Parlement heeft besloten de EU-asielregels aan te scherpen. De plenaire stemming in Brussel maakt een einde aan een al tien jaar durend gesteggel over de asielwetgeving. Een centraal onderdeel van de hervorming is het sneller en directer kunnen terugsturen van migranten aan de buitengrenzen van de EU als ze weinig kans maken op asiel. 

Deze zogenaamde grensprocedures zijn in de eerste plaats bedoeld om de druk op de belangrijkste aankomstlanden zoals Italië of Griekenland te verlichten. Er is ook een zogenaamd solidariteitsmechanisme gepland. EU-landen die geen vluchtelingen willen opnemen zullen in de toekomst daarvoor moeten betalen, de Tweede Kamer is hier vorig jaar al akkoord mee gegaan. Een ander onderdeel van de hervorming is de zogenaamde crisisregulering. Het regelt dat vluchtelingen langer aan de grens kunnen worden vastgehouden als er sprake is van een bijzonder sterke toename van migratie.

Mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties vrezen voor het recht op asiel. De internationale kinderhulporganisatie Terre des Hommes bekritiseerde de hervorming omdat deze onverenigbaar zou zijn met de rechten van het kind. Een groep activisten verstoorde de stemming kort met een protest vanaf de tribune.

684 verkeersdoden in 2023

In 2023 kwamen 684 mensen in Nederland om door een verkeersongeval. Dat zijn 61 verkeersdoden minder dan een jaar eerder, maar opnieuw meer dan tussen 2010 en 2021. Voor het vierde jaar op rij kwamen meer fietsers (270) dan inzittenden van personenauto's (194) om in het verkeer. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Sinds het begin van deze eeuw is het jaarlijkse aantal verkeersdoden tot 2010 afgenomen. Dat komt vooral doordat minder mensen in personenauto's verongelukten. Daarna schommelt het aantal jaarlijks, met een daling tijdens de coronapandemie. Tegelijkertijd is het aantal fietsende verkeersslachtoffers de laatste jaren toegenomen.

In 2023 kwamen 270 fietsers om het leven in het verkeer, 20 minder dan het jaar ervoor. In beide jaren reed minimaal 40 procent van hen op een e-bike. 194 inzittenden van een personenauto hadden een fataal ongeluk, 27 minder dan in 2022. Ook overleden 71 voetgangers, 53 mensen in een scootmobiel, 46 motorrijders, 32 brom- en snorfietsers en 16 inzittenden van een bestel- of vrachtauto als gevolg van een verkeersongeval.

4 op de 10 fietsdoden door botsing met auto
Van 2019 tot en met 2023 overleden 1 199 fietsers door een verkeersongeval. Van hen kwam 42 procent om door een aanrijding met een personen- of bestelauto. Bijna 10 procent overleed na een aanrijding met een vrachtauto of bus en 32 procent kwam om het leven zónder botsing. Ze kwamen bijvoorbeeld ongelukkig ten val. Van de verongelukte fietsers van 75 jaar of ouder had 38 procent geen botsing gehad.

Van de 1.022 verkeersdoden onder inzittenden van een personenauto had 29 procent een aanrijding met een andere personen- of bestelauto en 13 procent met een vrachtauto of bus. Bij 40 procent was een botsing met een vast object de oorzaak. Bij de om het leven gekomen voetgangers was in twee derde van de gevallen een personen- of bestelauto betrokken en bij 16 procent een vrachtauto of bus.

Aantal verkeersdoden het hoogst in Noord-Brabant
In Noord-Brabant vielen 120 dodelijke verkeersslachtoffers. Dat zijn er 21 minder dan in 2022, maar opnieuw het hoogste aantal van alle provincies. De minste verkeersdoden vielen in Flevoland (11) en Zeeland (19). Noord-Brabant heeft het meest uitgebreide wegennet van alle provincies (ruim 23 duizend kilometer), gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland.

Per kilometer weg meeste doden in Haaglanden en Amsterdam-Amstelland
Per duizend kilometer weg in die provincie was het aantal verkeersdoden niet in Noord-Brabant, maar in Noord- en Zuid-Holland het hoogst. Uitgesplitst naar veiligheidsregio vielen in Haaglanden (met onder andere Den Haag en Zoetermeer) en in Amsterdam-Amstelland met 8 doden per duizend kilometer relatief de meeste doden in de afgelopen vijf jaar. In de regio's in het noordoosten van Nederland waren dat er minder dan 4. Zeeland telde met 2,5 verkeersdoden per duizend kilometer weg de minste verkeersslachtoffers.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
©FOK.nl e.a.