'Denemarken heeft meer standbeelden van belangrijke dieren dan van vrouwen'

Denemarken wil meer standbeelden van vrouwen gaan plaatsen. De minister van Cultuur van het land zei dat de hoofdstad "meer standbeelden van mythische beesten en paarden" heeft. Volgens de Deense regering zijn slechts 31 van de 321 standbeelden en bustes in Deense steden van vrouwen.

Van de 101 genoemde standbeelden in Kopenhagen zijn er slechts vijf van vrouwen, terwijl er 26 gewijd zijn aan dieren en 70 aan mannen.

De minister van Cultuur, Jakob Engel-Schmidt, heeft toegezegd tot 50 miljoen Deense kronen (5,7 miljoen pond) te gaan besteden aan het corrigeren van de onevenwichtigheid en zal een commissie oprichten om vrouwen voor te dragen als 'standbeeldwaardig'. Bij de aankondiging van dit plan zei hij: "De cijfers spreken bijna voor zich: slechts 31 van de 321 standbeelden en bustes in steden zijn van vrouwen, en in Kopenhagen zijn er meer standbeelden van mythische dieren dan van vrouwen. Het is echt te gek voor woorden."

"Is dit echt het beeld waarmee we de volgende generatie laten opgroeien? Vooral als je bedenkt hoeveel cruciale prestaties in de maatschappij te danken zijn aan vrouwen. We hebben allemaal rolmodellen nodig waar we tegenop kunnen kijken en die ons inzicht geven in ons gedeelde verleden." Hij voegde eraan toe: "Als minister wil ik mijn stem gebruiken om hulde te brengen aan de vele vrouwen in de Deense geschiedenis. Daarom wil ik een commissie instellen om in kaart te brengen aan welke vrouwen we eer moeten bewijzen met standbeelden."

De commissie zal bestaan uit deskundigen, aldus het cultuurdepartement, en zal belangrijke vrouwen uit de Deense geschiedenis benoemen die eerder over het hoofd zijn gezien en geschikte locaties voorstellen.

Engel-Schmidt, die een dochter van drie maanden heeft, zei dat het hem voor de geboorte van zijn kind al was opgevallen dat de meeste beelden in Kopenhagen mannen, paarden en mythische dieren waren. Hij maakte zich zorgen dat toekomstige generaties zouden denken dat Denemarken alleen door mannen is gevormd.

Onder de vrouwen die onlangs zijn herdacht met standbeelden bevinden zich de actrice Betty Nansen, die in 1943 overleed, en de schrijfster Lise Nørgaard, die vorig jaar op 105-jarige leeftijd overleed. Hun standbeelden staan respectievelijk in Kopenhagen en Roskilde.