Mannen mijden bevolkingsonderzoek darmkanker uit angst en gedoe met test

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het gewoon niet weten. Een andere reden is het ontbreken van klachten, waardoor mannen denken dat het onderzoek niet nodig is.

Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend mannen door onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) aan de start van darmkankermaand maart. Darmkanker is na longkanker de kankersoort waar de meeste mensen aan overlijden (4500 mensen per jaar). Jaarlijks treft het ongeveer 12.000 Nederlanders.

Mannen hebben een hoger risico om darmkanker te ontwikkelen dan vrouwen. Bij mannen is de kans 1 op de 12, bij vrouwen 1 op de 15. Toch neemt slechts 65 procent van de mannen deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij vrouwen doet 71 procent mee aan dit bevolkingsonderzoek.  Lees verder bij Skipr.

Iedereen tussen 55-75 jaar krijgt elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, maar de deelnamegraad neemt met name onder mannen al enkele jaren af. Opvallend is dat vooral de groep niet-deelnemers van 55-59 jaar zegt het vies te vinden om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker (27 procent). Maar het enige dat deelnemers hoeven te doen is met een stokje in hun ontlasting prikken. Dit stokje kan zonder vieze handen te maken, in een buisje gestopt worden, voordat het wordt opgestuurd naar het laboratorium. Van de mannen die nooit meedoen, spreekt 44 procent met niemand over de paarse envelop met daarin de ontlastingstest die ze per post hebben ontvangen. De reden is dat ze het vervelend vinden erover te praten of zich schamen.

Bij 34 procent van de niet-deelnemers is niet bekend dat het bevolkingsonderzoek behalve darmkanker ook poliepen opspoort, die zich pas later tot darmkanker kunnen ontwikkelen. Een ruime meerderheid (59 procent) weet ook niet dat het bevolkingsonderzoek om deze reden elke jaar twee jaar moet worden herhaald. Mariël Croon, directeur van de MLDS: “Dat is nodig omdat poliepen zich in de loop van 10 tot 15 jaar kunnen ontwikkelen tot darmkanker. Een onderzoek van de ontlasting is altijd een momentopname. Wie elke twee jaar meedoet, heeft een grotere kans groot dat de poliepen ontdekt worden. Het is dus belangrijk dat iedereen boven de 55 jaar zich elke twee jaar laten controleren!”

Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker bestaat 10 jaar. Sinds de invoering in 2014 zijn 192.000 mensen opgespoord met een voorstadium van darmkanker (poliep, ook wel advanced adenoom) of met darmkanker. In totaal zijn er in deze periode 16 miljoen uitnodigingen verstuurd en is er ruim 11,5 miljoen keer deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Bij 565.000 mensen was aanvullend onderzoek nodig: een coloscopie of kijkonderzoek van de darmen. In hoeverre het bevolkingsonderzoek de sterfte aan darmkanker heeft verlaagd, is nog niet bekend. Deze cijfers worden later dit jaar bekend gemaakt.