VS: man (34) sterft na beet huishagedis

Een 34-jarige man uit Colorado is overleden nadat hij gebeten werd door een van zijn gilamonsters, die hij als huisdier hield. Als de man daadwerkelijk gestorven is door het gif van het dier, is dat zeer zeldzaam: normaal gesproken is een beet van het dier niet dodelijk voor mensen. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Een gilamonster is een forse hagedis diet tot 80-100 cm lang kan worden. De dieren zijn erg sloom. Daarom worden er maar weinig mensen gebeten in de vrije natuur. Het gif (exenatide) wordt geproduceerd door klieren in de onderkaak. Het is een neurotoxine, dat het zenuwstelsel aantast en verlammingsverschijnselen veroorzaakt. De beet zelf is voor mensen vaak vervelender dan het gif, omdat de dieren niet meer loslaten.

De vriendin van de man hoorde geluid en zag dat een van zijn gilamonsters hem beet. Volgens haar begon de man bijna onmiddellijk over te geven en kreeg hij ademhalingsproblemen. De man werd op 12 februari naar het ziekenhuis gebracht en overleed afgelopen vrijdag, zo maakte de politie bekend. Hij had twee gilamonsters en minstens 26 spinnen in huis. De dieren zijn overgebracht naar een opvang. Het houden van een gilamonster is in veel Amerikaanse staten toegestaan, maar niet in het gebied waar de man woonde, volgens persbureau AP.