Oppenheimer scoort bij de Bafta's

Christopher Nolan had een heerlijke zondagavond; zijn biopic over J. Robert Oppenheimer was de trotse ontvanger van zeven Bafta's; de Britse tegenhanger van de Oscars.

Nolan had nog niet eerder een award van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) gekregen, op een ereprijs na. Nu kreeg Oppenheimer de prijzen voor Beste Film en Beste Regie, naast die voor Acteur (hoofd- en bijrol, voor Cillian Murphy en Robert Downey, Jr.), Cinematografie, Montage en Score. De film werd daarmee de winnaar van de avond, wat een goed voorteken is voor de Academy Awards die volgende maand worden uitgereikt.

Niet alleen Oppenheimer scoorde goed dit jaar; ook Poor Things, van Yorgos Lanthimos, moet wat ruimte op de prijzenplank vrijmaken. Emma Stone, die de hoofdrol speelt, kreeg een prijs voor haar vertolking van een jonge vrouw met het brein van een kind. Daarnaast waren er prijzen voor Kostuums, Makeup en Haar, Productiedesign en Visuele Effecten. Jonathan Glazers holocausdrama The Zone of Interest kreeg drie prijzen; voor Beste Geluid (veel van het verhaal werd verteld met slechts het geluid, lees ook de FOK!review), Buitengewone Britse Film en Film Niet in het Engels.

De andere acteerprijs, voor vrouwelijke bijrol, ging naar Da’Vine Joy Randolph voor haar rol in The Holdovers.

Er waren geen prijzen voor Barbie, Killers of the Flower Moon, Past Lives of Maestro;allen films die hoge ogen gooien voor de Oscars.

Het overzicht van alle winnaars kun je zien op de site van BAFTA.

Oppenheimer: Cillian Murphy