Politici willen verbod op Brigade Nhamedu, 'relschoppers het land uit'

Een meerderheid van de Tweede Kamer pleit voor een onderzoek naar de Eritrese organisatie Brigade Nhamedu. Diverse partijen willen onderzoeken of het mogelijk is om deze organisatie in ons land te verbieden. De aanleiding hiervoor zijn de ongeregeldheden die zaterdagavond plaatsvonden in Den Haag, waar aanhangers van deze omstreden oppositiegroep in conflict raakten met medelandgenoten die voorstander zijn van de dictatuur in Eritrea. 

Eritrea wordt sinds 1993 geleid door president Isaias Afewerki en zijn partij PFDJ (Volksfront voor Democratie en Gerechtigheid). Afewerki begon als marxistische verzetsleider en kreeg de Ethiopische keizer Haile Selassie mee. Na een referendum werd Eritrea in 1993 onafhankelij van Ethiopië. Afewerki's kwam zijn democratische beloftes echter niet na, aldus verschillende mensenrechtenorganisaties. Het regime, met banden met Rusland en China, wordt als een dictatuur beschouwd, met een verplichte langdurende dienstplicht en nauwelijks vrijheid van meningsuiting.

Daarom zijn honderdduizenden Eritreeërs naar Europa, de VS, Canada en Australië gevlucht. In 2015 hadden 47.015 vluchtelingen uit Eritrea asiel aangevraagd in Europa. Commissievoorzitter Mike Smith verklaarde toen dat slavernij, gevangenschap, gedwongen verdwijning, marteling, vervolging, verkrachting en andere inhumane daden al sinds 1991 onderdeel waren van een "wijdverbreide en stelselmatige campagne tegen de burgerbevolking".

De interne politieke onrustvan Eritrea heeft zich al geruime tijd uitgebreid naar de rest van de wereld, met recentelijk de rellen in Den Haag. Aanhangers van de president en oppositiegroepen kwamen daar gisteren tegenover elkaar te staan.

Walda
De culturele groep 'Walda' zijn voorstanders van Afewerki en zijn enkele jaren geleden naar de Eritrese diaspora in Europa en andere Westerse landen gekomen, met de bedoeling om middelen en support te regelen voor de dictatuur wat door vele sancties in de problemen zit. Er zijn berichten dat de ambassade bij Eritreeërs in ons land met dwang geld inzamelt.

De organisatie van de bijeenkomst in Opera zou in handen zijn geweest van Walda. Op sociale media circuleerden video's van de feestzaal van binnenuit: typische gerechten, vlaggen van Eritrea en een sterke patriottische sfeer. Er werden ook beelden gedeeld van andere vieringen waar mensen in militaire uniformen parades hielden.

Volgens deskundige Mirjam van Reisen van de Universiteit van Tilburg zijn er op dergelijke bijeenkomsten ook knokploegen aanwezig die protesterende tegenstanders van het regime provoceren.

Brigade Nhamedu
De tegenstanders van Walda zijn jonge Eritreeërs die de oppositie steunen en zijn gevlucht voor het regime van Afewerki. Sinds 2022 noemen ze zichzelf de Brigade Nhamedu. Gisteren resulteerde hun actie in rellen in Den Haag. Eerder hebben ze al bijeenkomsten verstoord op verschillende andere locaties.

In augustus vorig jaar werden tijdens een festival in de buurt van Stockholm, Zweden, auto's in brand gestoken en werd er met stenen gegooid. In de weken ervoor waren er ook incidenten in Stuttgart, Duitsland, waarbij 200 relschoppers werden gearresteerd. In Giessen raakten 22 politieagenten gewond. Er hebben ook al rellen plaatsgevonden in Canada, de Verenigde Staten en Israël.

Nhamedu Brigade dringt er bij de regeringen van deze landen op aan om festivals en bijeenkomsten van Eritrese regime-aanhangers te verbieden en een strenger standpunt in te nemen. Ze beweren dat ze worden uitgelokt en dat de vernielingen niet door hen zijn veroorzaakt, maar door knokploegen van het regime zelf.