42% Nederlanders zoekt het liefst eigen valentijnscadeaus uit

Valentijnsdag is in aantocht. Stel je voor: je krijgt een cadeau van je partner, je maakt het open en je ziet wat anders dan dat je verwacht had. Een enorme domper natuurlijk. Een op de drie Nederlanders geeft aan weleens teleurgesteld te zijn geweest met een cadeau dat ze van hun partner hebben gekregen. Dit blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van TrustDeals onder 1.000 Nederlanders.

Is Valentijnsdag voor jou een moment om je liefje te verrassen met een mooi cadeau? Daar doe je hem of haar waarschijnlijk een groot plezier mee! Uit het onderzoek van het internationale couponplatform blijkt namelijk dat Nederlanders best materialistisch zijn. 89% van de mensen met een relatie vindt het namelijk belangrijk dat zijn of haar partner middels een cadeau waardering toont.

Teleurgestelde vrouwen
Heb je iets leuks in gedachten? Denk dan nog even goed na of jij je wederhelft hier wel écht gelukkig mee maakt. 32% van de Nederlanders met een relatie zegt namelijk niet altijd even blij te zijn met de cadeautjes die zij ontvangen van hun partner. Vooral vrouwen zijn vaak de dupe van slecht gekozen cadeaus. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat vrouwen (38%), ten opzichte van mannen (27%), vaker teleurgesteld worden door de cadeaus van hun partner. De jongere generatie (18 tot 34 jaar) blijkt het meest kieskeurig te zijn als het om cadeautjes gaat.

Het heft in eigen handen
In een dappere poging teleurstellingen te voorkomen, zoekt 42% liever zijn/haar eigen cadeautjes uit in plaats van dat hun partner dat doet. Opvallend is dat ondanks alle teleurstellingen aan de kant van de vrouwen, het toch de mannen (47%) zijn die liever het heft in eigen handen nemen als het gaat om cadeaus uitzoeken. Daarentegen vindt ongeveer zes op de tien (58%) het toch nog erg leuk om zich te laten verrassen. Vooral 65-plussers houden van deze spanning.

“Wat opvalt is dat er in de dertig dagen voor Valentijnsdag meer wordt gezocht naar ‘cadeaus voor hem’ ten opzichte van ‘cadeaus voor haar’”, aldus TrustDeals. “Het lijkt er dan ook op dat vrouwen meer bezig zijn met het zoeken naar het perfecte cadeau. Dit zou een reden kunnen zijn waarom vrouwen sneller teleurgesteld zijn. Zij doen zelf veel moeite, maar krijgen misschien zelf iets terug waaruit die moeite niet blijkt.”

Kleiner budget met de jaren
Verliefdheid dooft met de jaren wordt weleens gezegd, maar geldt hetzelfde voor cadeautjes? Bijna een derde van de Nederlanders (32%) zegt een stuk minder aan cadeaus voor hun partner uit te geven dan aan het begin van hun relatie. Hierbij gaat het met name om de jongere generatie van 18 tot en met 34 jaar. Ook mannen (36%) hebben de neiging dit te doen, ten opzichte van 29% van de vrouwen.

De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.