Zweden stuurt troepen naar NAVO-frontlinie nu lidmaatschap nadert

Het land bereidt zich voor op toetreding tot de door de VS geleide alliantie, maar ondervindt nog steeds tegenstand van Hongarije.

Zweden zal gevechtstroepen naar Letland sturen, terwijl het land zich opmaakt voor een mogelijk NAVO-lidmaatschap. De Zweedse soldaten zullen deel uitmaken van de eerste verdedigingslinie tegen een mogelijke Russische invasie in de Baltische staten.

Hoewel het land nog niet formeel is toegetreden tot de door de VS geleide militaire alliantie, begint Zweden al wel actief te opereren binnen de kaders van de NAVO.

Stockholm zal een bataljon van ongeveer 600-800 soldaten en zware bepantsering sturen om deel uit te maken van de 'Enhanced Forward Presence' van de NAVO. Het bataljon zal zes maanden in Letland blijven.

Na de inval van Rusland in Oekraïne deed Zweden in mei 2022 een aanvraag om lid te worden van de alliantie, waarmee het zijn lang gekoesterde neutraliteitspolitiek overboord zette, hoewel het nauw verbonden was met het blok. 

Het lidmaatschap werd echter tegengehouden door Turkije en Hongarije, die voor hun goedkeuring politieke concessies van Stockholm wilden afdwingen. Volgens de NAVO-regels moeten alle lidstaten akkoord gaan voordat een nieuwe staat kan worden toegelaten tot het blok.

Het Turkse parlement bekrachtigde dinsdag het Zweedse NAVO-lidmaatschapsverzoek, waarmee na 20 maanden uitstel de grootste resterende hindernis voor de uitbreiding van het westerse militaire bondgenootschap uit de weg is geruimd.

Maar Hongarije ligt nog steeds dwars omdat de Hongaarse premier Viktor Orbán beledigd is over de Zweedse kritiek op de uitholling van de rechtsstaat in Hongarije. Orbán ontkent dergelijke kritiek.

Wat de uitkomst van de stemming in Stockholm over het lidmaatschap in Hongarije en Turkije ook is, Zweden is al ingelijfd als volwaardig lid van de 'Steadfast Defender 2024' NAVO-manoeuvres, de grootste oefening in zijn soort sinds de Koude Oorlog.