Biden boos na onderzoeksrapport, 'mijn geheugen is prima'

De al lang bestaande bezorgdheid over de leeftijd en het geheugen van president Joe Biden werd donderdag nog groter na de publicatie van het rapport van een speciale raadsman die onderzoek doet naar zijn bezit van geheime documenten.

Het rapport beschreef het geheugen van de 81-jarige Democraat als "wazig", "vaag", "gebrekkig", "slecht" en met "aanzienlijke beperkingen". Het rapport merkte op dat Biden zich geen mijlpalen in zijn eigen leven kon herinneren, zoals de dood van zijn zoon Beau of zijn functie als vicepresident.

Joe Biden reageerde aangedaan en schreeuwde tegen verslaggevers die zijn mentale behendigheid in twijfel trokken tijdens een geïmproviseerde persconferentie op donderdagavond, uren nadat een bom onthulde dat hij moeite had om zich te herinneren wanneer hij vicepresident was.

"Mijn geheugen is prima", reageerde Biden donderdagavond vanuit het Witte Huis, waar hij zichtbaar boos werd toen hij ontkende dat hij was vergeten wanneer zijn zoon overleed. Beau Biden stierf in 2015 op 46-jarige leeftijd aan hersenkanker. Biden zei dat de beschrijvingen in het rapport van zijn geheugen en de dood van zijn zoon "bijkomstig commentaar" waren dat "geen plaats had in dit rapport". Over de dood van zijn zoon zei Biden: "Hoe durft hij dat in godsnaam ter sprake te brengen?".

"Eerlijk gezegd dacht ik bij mezelf, toen de vraag me gesteld werd, dat het hun geen moer aanging," zei hij. "Elke Memorial Day houden we een herdenkingsdienst voor hem, bijgewoond door vrienden en familie en mensen die van hem hielden. Ik heb niemand nodig om me eraan te herinneren dat hij overleden is."

In antwoord op vragen van verslaggevers over zijn geheugen, betwistte Biden de beweringen in het rapport en zei dat hij "de meest gekwalificeerde persoon in dit land is om president te worden."