Texanen vrezen potentiële burgeroorlog door "take our border back'' demonstratie

Eagle Park is een van de drukste plekken aan de zuidelijke grens van de VS geworden voor migranten die illegaal vanuit Mexico het land willen binnenkomen.

Eagle Pass is een brandhaard geworden in een geschil tussen het Witte Huis en de Republikeinse gouverneur Greg Abbott van Texas over de bevoegdheden van de federale overheid en de mogelijkheden om illegale immigratie aan te pakken. Half januari besliste een verdeeld Hooggerechtshof dat agenten van de Border Patrol mochten doorgaan met het doorknippen van prikkeldraad dat Texas plaatst bij Eagle Park tot groot ongenoegen van Texas.

Vrijdagavond arriveerde een voertuigkonvooi bij Eagle Park, met daarin Amerikanen die tegen illegale immigratie zijn. De groep noemt zichzelf 'Take Our Border Back'.

De deelnemers zijn van plan om dit weekend op drie punten bij de grens tussen de V.S. en Mexico te demonstreren, waarbij de organisatoren zeggen dat de actie zich zal richten op vreedzaam protest en gebed.

Inwoner van Eagle Pass, Jesse Fuentes, is echter niet zeker van een vreedzaam protest door de groep en waarschuwde voor een "potentiële burgeroorlog" toen hij vrijdag bewoners toesprak. "Politieke bijdehandjes, bepaalde individuen, bepaalde groepen die beweren een 'Leger van God' te zijn, komen naar onze gemeenschap om haat en verdeeldheid te zaaien," aldus Fuentes.