Oud-polsstokwereldkampioen Barber (29) overleden

Voormalig polsstokhoogspringer Shawn Barber is woensdag overleden, zo heeft zijn manager bekendgemaakt. De in de VS geboren Canadees overleed thuis in Texas door nog onbekende redenen, wel werd verteld dat hij enige tijd met medische problemen kampte. Barber werd slechts 29 jaar.

Het eerste ietwat grote succes voor Barber kwam in 2012, toen hij op het WK voor junioren brons pakte in Barcelona, achter onder meer de latere olympisch kampioen Thiago Braz. In 2014 kwam daar het brons bij op de Gemenebestspelen, maar in 2015 volgde zijn grootste succes: eerst pakte hij in het Canadese Toronto, wat hij zelf zijn thuisstad noemde, het goud op de Panamerikaanse Spelen, een ruime maand later werd hij in Beijing wereldkampioen.

Na zijn wereldtitel zakte Barber wat weg, hoewel hij nog wel geruime tijd in de subtop van de sport bleef hangen met onder meer een vierde plek op het WK indoor, plek tien op de Spelen in Rio de Janeiro en een achtste plek op het WK in 2017. Zijn laatste grote succes kwam in 2018 met zilver op de Gemenebestspelen, daarna begon hij verder weg te zakken en vanaf begin 2020 kwam hij niet meer in actie

In januari 2016 sprong Barber als eerste atleet jonger dan 23 jaar over 6,00 meter, maar in datzelfde jaar kwam hij ook om andere redenen in het nieuws: vlak voor de olympische trials voor de Spelen in Rio bleek hij positief getest te hebben op cocaïne, wat hij met succes wist te verklaren door een seksuele ontmoeting met een vrouw op de avond voor de trials. Zij verklaarde cocaïne gebruikt te hebben, wat zo in Barber's lichaam terecht kwam.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jumpers World (@jumpers.world)