India stuurt oorlogsschip naar gekaapt vrachtschip voor kust Somalië

Voor de kust van Somalië in de Arabische Zee werd een vrachtschip met een Indiase bemanning aan boord gekaapt. De Indiase marine zei dat ze na een noodoproep was begonnen met volgen en de situatie nauwlettend in de gaten hield. De torpedobootjager INS Chennai nadert de MV Lila Norfolk om hulp te bieden, vervolgde de marine.

Volgens berichten van het Indiase persbureau ANI zijn er minstens 15 Indiase bemanningsleden aan boord van de onder Liberiaanse vlag varende 'MV Lila Norfolk'.

De bemanning moet ongedeerd blijven
De marine zei niet of het vrachtschip momenteel in handen was van kapers. De marine verklaarde echter dat een patrouillevaart ervoor had gezorgd dat de bemanning veilig was.

Het British Maritime Observatory zei donderdag dat vijf tot zes gewapende mensen aan boord van het schip waren gegaan, ongeveer 460 zeemijl ten oosten van de Somalische stad Eyl. Volgens de kapitein barricadeerde de bemanning zich in de citadel van het schip.

Pas eind december kondigde India de inzet aan van drie oorlogsschepen en een verkenningsvliegtuig in de Arabische Zee na een reeks aanvallen op koopvaardijschepen.

De kust bij Somalië is een broeinest van piraterij
De kust voor Somalië was een paar jaar geleden een hotspot voor piratenaanvallen. Als gevolg van de EU-missie ‘Atalanta’, die sinds 2008 actief is om piraterij daar te bestrijden, zijn de aanvallen aanzienlijk afgenomen.

Volgens het IMB Piracy Reporting Center was er op 14 december opnieuw een aanval waarbij een vrachtschip werd gekaapt en naar Somalië werd gevaren.

Somalië ligt in de Hoorn van Afrika, aan de andere kant van de Golf van Aden ten opzichte van Jemen. De door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog herhaaldelijk schepen in de Rode Zee aangevallen om te voorkomen dat ze doorvaren naar Israël.

De Rode Zee wordt beschouwd als een van de belangrijkste scheepvaartroutes voor de wereldhandel, omdat deze via het Suezkanaal in Egypte de Middellandse Zee met de Indische Oceaan verbindt. Veel rederijen leiden momenteel hun schepen om de Rode Zee te vermijden.