Nummer twee van Hamas gedood bij Israelische drone aanval in Beiroet

Volgens Libanese veiligheidsfunctionarissen is de nummer twee van de radicale islamistische terreurorganisatie Hamas gedood bij een drone-aanval in een buitenwijk van Beiroet. Saleh al-Aruri en zijn lijfwachten werden gedood bij de aanval op het Hamas-kantoor ten zuiden van Beiroet, vertelde een hoge veiligheidsfunctionaris aan persbureau AFP. Kort daarna sprak Hamas in haar officiële media over de "moord" op al-Aruri.

"De vice-president van het politieke bureau van Hamas, Sheikh Saleh al-Aruri, werd gedood bij een zionistische aanval in Beiroet," kondigde Hamas aan op haar officiële televisiekanaal, al-Aksa TV, en haar andere media. De commandanten van de Qassam Brigades, Samir Findi Abu Amer en Assam al-Akraa Abu Ammar, werden ook gedood bij de aanval.

Hezbollah kondigt "gevolgen" aan
De aanslag is een ernstige aanval op Libanon, verklaarde de islamistische Hezbollah-militie. De moord op al-Aruri en commandanten zal niet onbeantwoord blijven. Volgens Libanese staatsmedia werd het Hamas-kantoor in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet, dat wordt beschouwd als een bolwerk van de door Iran gesteunde Hezbollah-militie, getroffen bij de aanval.

Geen bevestiging door Israël
Het leger van Israël wilde desgevraagd geen commentaar geven op de berichten. Militair woordvoerder Daniel Hagari zei dat Israël zich concentreert op de strijd tegen Hamas en dat zal blijven doen. Hij voegde er echter aan toe: "We zijn in hoge mate voorbereid op elk scenario." Hagari maakte geen melding van de dood van al-Aruri.

Als het een Israëlische aanval was, zou het de eerste op een doelwit in de Libanese hoofdstad zijn sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober - en de eerste gerichte moord op een hoge Palestijnse functionaris.

Tot nu toe zijn de botsingen tussen het Israëlische leger en de Libanese Hezbollah militie - een bondgenoot van de Palestijnse Hamas - beperkt gebleven tot de grensgebieden in het zuiden van Libanon.

Likud-lid feliciteert Israëlische militairen
Danny Danon, een hooggeplaatst lid van de Likud-partij, waartoe ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu behoort, feliciteerde de Israëlische militairen, geheime diensten en veiligheidsdiensten op X voor de moord op al-Aruri in Beiroet. Alle betrokkenen bij het bloedbad op 7 oktober moeten weten dat Israël hen de hand zal reiken, schreef hij. Volgens Israëlische media heeft de Israëlische kabinetssecretaris de ministers verboden om commentaar te geven op het incident. De extreem-rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich schreef op X: "Al uw vijanden zullen vergaan, Israël."

Ondertussen heeft de veiligheidsadviseur van de Israëlische regering blijkbaar geprobeerd om de situatie te bezweren. De vermeende aanval was uitsluitend gericht op Hamas, benadrukte Mark Regev tegenover de Amerikaanse zender MSNBC. "Wie dit ook heeft gedaan, het moet duidelijk zijn dat dit geen aanval was op de Libanese staat. Het was zelfs geen aanval op Hezbollah." Hij zei verder: "Wie deze aanval ook heeft uitgevoerd, hij was heel precies en ging achter een Hamas-doelwit aan. Want Israël is in oorlog," zei hij zonder de zin af te maken.

Al-Aruri, die door Israël werd gezien als het brein achter de aanslagen op de Westelijke Jordaanoever, werd lang beschouwd als een mogelijk doelwit voor een aanval. Hij werd verantwoordelijk geacht voor de activiteiten van de militaire vleugel van Hamas op de Westelijke Jordaanoever. Israël en Hamas hadden in de zomer dreigementen uitgewisseld - nog voor het begin van hun huidige oorlog. Netanyahu zei dat al-Aruri "heel goed wist waarom hij en zijn vrienden ondergedoken zijn".

Symbolische datum
De explosie vond plaats op de avond voor de derde verjaardag van de moord op generaal Ghassem Soleimani van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). De VS hadden hem gedood tijdens een drone-aanval in Irak in 2020. Onlangs werd ook de hooggeplaatste Iraanse generaal Sejed-Rasi Mussawi gedood bij een vermoedelijke Israëlische luchtaanval in Syrië.