Turkije voert luchtaanvallen uit op PKK in Irak, na dood 12 Turkse soldaten

Sinds afgelopen vrijdag zijn twaalf Turkse militairen omgekomen tijdens gevechten met de Koerdische PKK in Noord-Irak. Als vergelding heeft de Turkse luchtmacht aanvallen uitgevoerd op doelwitten in Syrië en het noorden van Irak.

De gevechten vonden plaats in Zap en Hakurk, twee bergachtige gebieden in Noord-Irak. Deze gevechten maken deel uit van een grondoperatie die in april 2022 is gestart. Het Turkse leger voert al meer dan dertig jaar regelmatig operaties uit tegen de PKK in Noord-Irak.

Sinds zaterdagavond heeft de Turkse luchtmacht meerdere vergeldingsaanvallen uitgevoerd. Het ministerie van Defensie meldt dat er 29 doelwitten zijn vernietigd in het noorden van Irak en Syrië. Defensieminister Yasar Güler heeft gemeld dat er sinds vrijdag zeker dertig PKK-leden zijn uitgeschakeld. Op zondag heeft de minister samen met de legerleiding een bezoek gebracht aan het grensgebied tussen Turkije en Irak.

President Recep Tayyip Erdogan heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de omgekomen militairen. Erdogan verklaarde: "Het bloed van onze militairen is verspild, de separatistische schurken zullen verantwoordelijk worden gehouden voor het vergoten bloed. We zullen vastbesloten doorgaan met onze strategie om terrorisme volledig uit te roeien."

Turkije is al bijna veertig jaar in zwaar conflict met de PKK. Net als de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen ze de PKK als een terroristische organisatie.