Oekraine blaast Russisch oorlogsschip geladen met drones op

Oekraïne heeft opnieuw het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim aangevallen. Daarbij is een Russisch oorlogsschip beschadigd of mogelijk zelfs vernietigd.

Bij een luchtaanval op het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland heeft het Oekraïense leger ook het Russische oorlogsschip 'Novocherkassk' aangevallen. Oekraïne en Rusland hebben verschillende verklaringen afgelegd over de ernst van de schade die de aanval heeft veroorzaakt.

's Ochtends maakte de door Rusland aangestelde gouverneur van de Krim, Sergej Aksjonov, op Telegram bekend dat de Oekraïense luchtmacht de havenstad Feodosija op het schiereiland had aangevallen. Verschillende gebouwen waren beschadigd. Minstens één persoon werd gedood en twee raakten gewond. Het havengebied werd afgezet en verschillende inwoners moesten hun huizen verlaten.

Oekraïne had eerder aangekondigd dat de 'Novocherkassk' ook was geraakt en vernietigd bij de aanval. Volgens de luchtmacht bestond het vermoeden dat het schip drones aan boord had die bedoeld waren om aanvallen op Oekraïne uit te voeren.

Geen Russische informatie over de omvang van de schade
Kort daarna werd de aanval op het landingsschip met geleide raketten bevestigd door het ministerie van Defensie in Moskou. Het ministerie gaf echter geen informatie over de omvang van de schade aan het schip en in de haven van Feodosija. Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin verklaarde dat de Russische president Vladimir Poetin op de hoogte was gebracht van de luchtaanval.

Oekraïne wil 'de Krim bevrijden van de Russische bezetting'
Rusland beweerde dat de twee Oekraïense straaljagers die de aanval hadden uitgevoerd, waren neergeschoten. Dit is echter nog niet bevestigd door Oekraïne.

Het Oekraïense ministerie van Defensie prees de eigen luchtmacht in het korte bericht X. Het had "goed werk" geleverd. Volodymyr Zelenskyi, president van Oekraïne, bedankte de luchtmacht voor het vergroten van de "Russische onderwatervloot".

Het Krim-schiereiland, dat bij Oekraïne hoort, werd in 2014 door Rusland geannexeerd in strijd met het internationaal recht. Na het uitbreken van de Russische aanvalsoorlog stelde de Oekraïense regering onder Zelenskyi zich ook ten doel om "de Krim te bevrijden van de Russische bezetting".

De Oekraïense aanval op video: