Servië: demonstratie na fraude bij verkiezingen, oproerpolitie schiet met traangas

De oproerpolitie in Servië heeft zondag traangas afgevuurd om te voorkomen dat honderden aanhangers van de oppositie het gebouw van de gemeenteraad van de hoofdstad binnenkwamen uit protest tegen de volgens verkiezingswaarnemers wijdverspreide onregelmatigheden bij de algemene verkiezingen van afgelopen weekend.

De populistische president van Servië, Aleksandar Vucic, zei dat het een poging was om de regering omver te werpen, georkestreerd vanuit het buitenland. Hij zei dat er meer dan 35 mensen waren gearresteerd en dat er nog meer arrestaties zouden volgen.

"Dit was een poging tot gewelddadige overname van de staatsinstellingen van de Republiek Servië", zei Vucic tegen het regeringsgezinde Pink TV.

De populistische autoriteiten van het land hebben ontkend dat er met de verkiezingen is geknoeid en hebben de verkiezingen voor het parlement en de lokale ambten eerlijk genoemd.

Vucic zei zondag dat beweringen over onregelmatigheden bij het stemmen flagrante "leugens" waren van de politieke oppositie. Hij suggereerde dat de onrust vanuit het buitenland werd georkestreerd, maar gaf geen bewijs om die bewering te staven.

Terwijl het protest plaatsvond buiten het stadhuis van Belgrado, sprak hij de natie toe via de staatsmedia en noemde hij de demonstranten "schurken" die er niet in zouden slagen de staat te destabiliseren en zei: "Dit is geen revolutie". "Het zal ze niet lukken," vervolgde hij. "We doen ons best om met onze kalme en milde reactie geen demonstranten te kwetsen" die naar de manifestatie kwamen om vreedzaam te protesteren.

De demonstranten schreeuwden "Open de deur" en "Dieven", terwijl ze het gebouw bekogelden met eieren en stenen. Sommigen scandeerden "Vucic is Poetin", waarmee ze de Servische president vergeleken met de leider van Rusland.

Nebojsa Zelenovic, een van de leiders van de oppositiealliantie Servië tegen geweld, zei dat politieagenten het hele centrum van Belgrado uitkamden, inclusief de daken van gebouwen. In dit gebied bevinden zich het nationale parlement, het presidentiële hoofdkwartier en het stadsbestuur.

Uit de verkiezingsuitslag van 17 december bleek dat de Servische Progressieve Partij van Vucic zowel in het parlement als in de stad Belgrado had gewonnen.

Servië Tegen Geweld, de belangrijkste tegenstander van de partij, zei dat het beroofd was van een overwinning, vooral in Belgrado. "We gaan door met onze strijd," zei Zelenovic.

Een waarnemingsmissie bestaande uit vertegenwoordigers van internationale rechtenwaakhonden meldde meerdere onregelmatigheden, waaronder gevallen van gekochte stemmen en het vullen van stembussen. De waarnemers constateerden ook onrechtvaardige omstandigheden voor oppositiekandidaten door vooringenomenheid van de media, misbruik van publieke middelen en de dominantie van de president tijdens de campagne.

"De politie is overal, ook op de daken. Het is duidelijk dat ze (de) verkiezingsuitslag niet willen erkennen. We zullen doorgaan met onze strijd," zei Nebojsa Zelenovic, een van de leiders van de alliantie. De stemming heeft politieke spanningen veroorzaakt in Servië, een onrustige Balkan natie die streeft naar nauwe banden met Rusland, maar ook het lidmaatschap van de Europese Unie.

Servië tegen geweld zei donderdag in een brief aan EU-instellingen, ambtenaren en lidstaten dat het de uitslag van de verkiezingen niet zou erkennen. De alliantie riep de EU op hetzelfde te doen en een onderzoek in te stellen.