Dader schietpartij Praag was student (24), 14 doden, tientallen gewonden

Bij de ergste schietpartij in de geschiedenis van Tsjechië heeft een 24-jarige student aan de Univerzita Karlova (Karels Universiteit) in Praag veertien mensen en verwondde talloze anderen. Ook de dader is dood, onderzoekers gaan ervan uit dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar een officiële bevestiging is er nog niet. 

Minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan zei dat er geen bewijs is voor een verband met internationaal terrorisme. Volgens de politie werd de man vóór de schietpartij in Praag gezocht omdat zijn vader dood werd aangetroffen.

Volgens informatie van verschillende mediakanalen had de schutter zijn misdaad van te voren aangekondigd in een Telegram-groep. De Tsjechische regering riep 23 december uit tot een nationale dag van rouw.

“Ik kan momenteel 14 slachtoffers en 25 gewonden van deze verschrikkelijke misdaad bevestigen”, zei politiechef Martin Vondrasek. Alle slachtoffers werden in het gebouw gedood. Eerder werd gesproken over meer dan vijftien doden. Tien mensen raakten ernstig of levensbedreigend gewond, aldus het rapport. Volgens berichten in de media waren enkele van de slachtoffers medestudenten van de dader. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat een van de gewonden een Nederlander was.

De politiechef zei dat de gewapende aanvaller een “enorm arsenaal aan wapens en munitie” had. Het snelle optreden van de politie heeft een veel groter bloedbad voorkomen.

De politie doorzocht eerst het hoofdgebouw van de Faculteit der Letteren vanwege de dood aangetroffen vader van de schutter die daar een lezing zou bijwonen. Hij werd daar niet tijdig aangetroffen. De eerste meldingen over schoten kwamen rond 15.00 uur binnen en de politie was binnen twaalf minuten ter plaatse, aldus Vondrasek. Kort daarna werd het roerloze lichaam van de schutter aangetroffen. Volgens Vondrasek raakten geen agenten gewond tijdens de operatie. De politie ontruimde het gebouw en gebruikte een concertzaal aan de overkant van de straat als tijdelijk onderkomen voor de evacués.

Politiechef Vondrasek zei dat de dader zich waarschijnlijk had laten inspireren door een “soortgelijk geval” in Rusland afgelopen najaar. De krant 'Bild' en andere media melden dat de 24-jarige in een Telegram-groep had verwezen naar de zaak van een 14-jarige die in het begin een klasgenoot en zichzelf neerschoot met een jachtgeweer in Bryansk, Rusland.

De moorden zijn misschien niet de enige misdaden van de 24-jarige. Volgens Vondrasek gelooft de politie dat de schutter op 15 december ook een jonge man en zijn twee maanden oude dochter heeft vermoord tijdens een wandeling door een bos in het oosten van Praag.

De Tsjechische president Petr Pavel betuigde zijn medeleven aan de families van de doden. Hij bedankte de burgers via X voor het opvolgen van de instructies van de veiligheidstroepen. Zoals het staatshoofd aankondigde, heeft Pavel zijn huidige bezoek aan Frankrijk afgebroken om vervroegd naar Tsjechië terug te keren. 

Meer hierover: Meerdere doden en gewonden bij schietpartij Universiteit Praag