De studio achter The Day Before sluit alweer de deuren enkele dagen na release

Fntastic, de ontwikkelaar achter de game The Day Before heeft via Twitter aangegeven de deuren alweer te sluiten een paar dagen na hun Early Access release op Steam. Een dag na de release stroomden de eerste negatieve reviews en oproep voor refunds al binnen. Voor de mensen die de game nu nog willen kopen, misschien bedenk je je na het lezen van dit bericht.

The Day Before

In hun verklaring liet de studio het volgende weten:

"Vandaag kondigen we de sluiting van Fntastic studio aan", aldus het bedrijf in een bericht op zijn website en sociale mediakanalen. "Helaas is The Day Before financieel mislukt en hebben we niet genoeg geld om door te gaan. Alle inkomsten worden gebruikt om schulden af te betalen aan onze partners.

"We hebben al onze inspanningen, middelen en manuren geïnvesteerd in de ontwikkeling van The Day Before, wat onze eerste grote game was. We wilden heel graag nieuwe patches uitbrengen om het volledige potentieel van het spel te onthullen, maar helaas hebben we niet de financiële middelen om het werk voort te zetten.

"Het is belangrijk om te weten dat we tijdens de ontwikkeling van The Day Before geen geld van het publiek hebben aangenomen; er waren geen pre-orders of crowdfundingcampagnes. We hebben vijf jaar lang onvermoeibaar gewerkt en ons bloed, zweet en tranen in de game gestoken."

De game creëerde destijds veel hype na de eerste onthulling in 2021. Het was in die tijd één van de meest gewishliste games in de Steam-charts. Maar als snel werd de hype vervangen door scepticisme. De sluiting is niet echt een verrassing te noemen omdat er vantevoren al redelijk wat controverse was te lezen over de titel. Er was vooraf geen duidelijk transparantie in de communicatie naar de community met wat er verwacht kon worden en dat de game niet de beloofde verwachtingen van een open-world game kon waarmaken, daarnaast was de studio nog verwikkelt in een 8 maanden juridische strijd omtrent de merknaam. Het was nog maar de vraag of de game überhaupt zou uitkomen. Des te opmerkelijker dat de game vorige week (uiteindelijk) alsnog een release op Steam kreeg.