Poetin wil het Russische leger uitbreiden met 170.000 soldaten

Rusland wil het aantal soldaten met 15 procent verhogen. President Poetin ondertekende een overeenkomstig decreet, zo maakte het Kremlin bekend. Dienovereenkomstig zou Rusland in de toekomst ongeveer 1,3 miljoen soldaten moeten hebben – ongeveer 170.000 meer dan voorheen. Moskou zegt echter dat burgers niet onder dwang ingelijfd zullen worden.

De opgegeven reden voor de uitbreiding van het Russische leger is de algemene dreigingssituatie door de oorlog in Oekraïne en de geplande uitbreiding van de NAVO. 

Ministerie van Defensie: Geen mobilisatiegolf gepland
Het Ministerie van Defensie zei dat er geen nieuwe golf van mobilisatie op handen was. In plaats daarvan vertrouwen ze op burgers die vrijwillig dienst nemen in het leger. Poetin gaf in het najaar van 2022 opdracht tot een mobilisatie, waardoor ongeveer 300.000 man naar het front werden opgeroepen.

Volgens schattingen van de NAVO zijn er nu zo'n 300.000 Russische soldaten in Oekraïne is gedood of gewond geraakt. Secretaris-generaal Stoltenberg zei woensdag in Brussel dat Rusland een aanzienlijk deel van zijn conventionele strijdkrachten heeft verloren.