Aantal strafzaken bleef in 2022 op hetzelfde niveau

In 2022 hebben de rechters bij de rechtbanken 70 duizend strafzaken (betreffende misdrijven) afgedaan. Daarmee bleef het aantal afgedane strafzaken op hetzelfde niveau als het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving 2022 (Wodc.nl). Het aantal door de rechter afgedane strafzaken is de laatste 2 jaar weer wat toegenomen, maar ligt nog steeds lager dan in de periode voor de coronacrisis.

In 90 procent van de bijna 70 duizend strafzaken sprak de rechter vorig jaar een schuldigverklaring uit. Bij 1 op de 10 volgde vrijspraak. In 2022 was de gevangenisstraf de meest opgelegde hoofdstraf (30 duizend zaken), gevolgd door de werkstraf (24 duizend) en geldboete (14 duizend).

Geregistreerde criminaliteit
De door de politie geregistreerde criminaliteit daalde de afgelopen 11 jaar met 30 procent. Maar van 2021 op 2022 nam het aantal geregistreerde misdrijven weer toe met 6%, evenals het aantal geregistreerde verdachten (5%), de instroom bij het Openbaar Ministerie (7%) en het aantal dagvaardingen en oproepen wegens verzet tegen een strafbeschikking (7%). Ondanks deze toename, is de algehele daling van de geregistreerde criminaliteit terug te zien in het aantal strafzaken. In 2012 werden er nog 104 duizend strafzaken aan de rechter voorgelegd.

Over Criminaliteit en Rechtshandhaving
De eenentwintigste editie van Criminaliteit en RechtshandhavingU verlaat Rechtspraak.nl brengt de periode 2012 tot en met 2022 in kaart. Dit statistische naslagwerk is het resultaat van samenwerking van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Raad voor de rechtspraak.

1,4 miljoen rechtszaken
In totaal is er in 2022 in 1,4 miljoen rechtszaken uitspraak gedaan. Lees het Jaarverslag Rechtspraak 2022U verlaat Rechtspraak.nl voor meer informatie.