Werkloosheid in eurolanden op recordlaagte van 6,4 procent
De werkloosheid in de landen van de eurozone is sinds de invoering van de gemeenschappelijke munt lager dan ooit. Er zijn echter grote regionale verschillen.
Ondanks de zwakke economische groei in veel landen is de werkloosheid in de eurozone naar een recordlaagte gedaald. Het werkloosheidspercentage daalde in augustus met 0,1 procentpunt naar 6,4 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dat maakte het statistiekbureau Eurostat in Luxemburg vandaag bekend.
Daarmee bereikte het percentage een historische waarde: de werkloosheid is sinds de invoering van de euro nog nooit zo laag geweest. De waarde van juli werd vervolgens herzien van 6,4 naar 6,5 procent.
Werkloosheid het hoogst in Spanje
Het statistiekbureau schat het aantal werklozen in de EU op 12,8 miljoen, waarvan ongeveer 10,9 miljoen in de twintig landen van de eurozone wonen. Dat zijn er zo'n 107.000 minder dan in de maand ervoor. Jaar-op-jaar daalde het aantal met ongeveer 407.000.
De jeugdwerkloosheid onder mensen onder de 25 jaar is met 13,8 procent aanzienlijk hoger dan de totale werkloosheid. De arbeidsmarktsituatie varieert sterk per regio: in de eurozone liggen de hoogste werkloosheidscijfers in Spanje met 11,5 procent en Griekenland met 10,9 procent. Duitsland heeft met 3,0 procent een van de laagste percentages. Het is het laagst in Malta (2,7 procent) en in Polen (2,8 procent).
Verschillen in werkloosheidscijfers
De arbeidsmarktgegevens van Eurostat zijn gebaseerd op cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het tarief voor Duitsland is daarom aanzienlijk lager dan het cijfer gerapporteerd door het Federaal Arbeidsbureau (BA). Zoals de autoriteit vrijdag bekendmaakte, was dit in september 5,7 procent.