CBS: steeds meer niet getrouwde, kersverse moeders

We gaan terug naar de jaren 60. Een nieuw wondertje werd geboren bij vader en moeder, zij waren getrouwd. De normaalste zaak van de wereld. Toen... In de jaren 80 was het ook vrij normaal dat ouders getrouwd waren bij de geboorte van hun kind. Echter 20 jaar later was dat al een stuk minder vanzelfsprekend. Tegenwoordig is nog niet eens de helft van van een pas geboren wondertje het trotse bezit van twee getrouwde ouders. Het CBS dook in de cijfers van toen en nu.

In 2022 werd 42% van de baby's geboren zonder getrouwde ouders, een geregistreerd partnerschap telt voor de statistieken mee als getrouwde ouders. Wel wonen de ouders vaak samen, gelukkig voor de baby zijn beide ouders dus wel in beeld. Echter stijgen de eenouderhuishoudens wel; in 1971 maakte 2% van de baby's deze situatie mee, in 2022 was dit al 8.9%.

Kersverse tienermoeders zijn het vaakst niet getrouwd, 1 op de 10 tienermoeders is wel getrouwd. Het grootste deel van de baby's van tienermoeders maakt deel uit van een overig huishouden, meestal zijn dat drie generaties: het kind, de moeder en de oma. Bij baby's van 25 plussers is de helft van de moeders wel getrouwd. Bij baby's van moeders boven de 40 is dat ongeveer gelijk, in verhouding komen zij echter vaak met een alleenstaande moeder ter wereld.

Ook is gekeken waar buitenechtelijke kinderen worden geboren. Je raadt het waarschijnlijk al, in de Biblebelt komt dit met 6% het minst vaak voor. In Rotterdam komt 52% ter wereld met een niet getrouwde moeder.

Baby's met niet-getrouwde moeder (Foto: CBS)
Baby's met niet-getrouwde moeder (Foto: CBS)

leeftijd moeder en type huishouden (Foto: CBS)
leeftijd moeder en type huishouden (Foto: CBS)

geboren baby's naar huishouden (Foto: CBS)
geboren baby's naar huishouden (Foto: CBS)

Buitenechtelijk geboren baby's, 2022 (Foto: CBS)
Buitenechtelijk geboren baby's, 2022 (Foto: CBS)