Woonwagenbewoner moet afkomst bewijzen voor schadevergoeding gemeente

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft besloten dat een woonwagenbewoner eerst moet bewijzen dat hij afstamt van woonwagenbewoners. Daarna kan het hof beoordelen of gemeente Land van Cuijk – die hem geen standplaats toekent – onrechtmatig handelt en hem een schadevergoeding moet betalen.

De rechtbank Oost-Brabant stelde de woonwagenbewoner eerder in het gelijk.

Aanleiding van de zaak
Volgens de bewoner heeft de gemeente Land van Cuijk er met zodanig beleid voor gezorgd dat hij tussen 1997 en 2019 geen reëel zicht heeft gehad op een woonwagenstandplaats. De rechtbank gaf hem daarin gelijk. De gemeente ging daarop in hoger beroep.

Volgens de bewoner behoort hij tot de bevolkingsgroep van woonwagenbewoners en daarom zou hij recht hebben op een standplaats. De gemeente denkt daar anders over.

Bewijslast
Om te kunnen oordelen of de gemeente onrechtmatig handelt, moet de bewoner bewijzen dat hij afstamt van woonwagenbewoners. Daarvoor moet hij kunnen aantonen dat de familie van moederszijde zich van generatie op generatie heeft gemanifesteerd als woonwagenbewoners tot aan de Tweede Wereldoorlog. Toen is de woonwagen hen afgenomen en na de oorlog hadden zij de financiële middelen niet meer om een eigen woonwagen te bekostigen.

De man heeft persoonskaarten van zijn (over)grootouders overgelegd waaruit blijkt dat zij op veel wisselende adressen stonden ingeschreven. Ook heeft de man onderzoek gedaan bij het Regionaal Archief Nijmegen. Volgens de archivaris die hem daar hielp, wijst het groot aantal wisselende adressen erop dat zijn voorouders een rondreizend bestaan leidden, zo stelt de man. Er is geen verklaring van de betreffende archivaris overlegd.

Daarom stelt het hof de man in de gelegenheid om te bewijzen dat zijn grootvader vrijwel onafgebroken in een woonwagen woonde tot het moment dat deze werd afgepakt. Als hij dat kan bewijzen, kan hij tot de bevolkingsgroep van woonwagenbewoners worden gerekend. Kan hij dat niet, dan moet de vordering van de man worden afgewezen.