Zo zag Ötzi, de oudste in Europa aangetroffen mummie, er uit

Voor lange tijd werd Ötzi, de beroemde ijsmummie, in reconstructies afgebeeld als een prehistorische jager uit de Alpen, vaak met een wilde haardos en een witte huid. Echter, nieuw onderzoek werpt een ander licht op dit beeld. Uit een DNA-onderzoek blijkt dat de ingevroren persoon, die zo’n 5300 jaar geleden leefde, waarschijnlijk een donkerdere huidskleur had en veel minder haar.

Ötzi werd in 1991 gevonden in de Alpen en heeft archeologen een uniek inzicht gegeven in het leven van iemand uit de bronstijd in Europa. Lange tijd werd aangenomen dat Ötzi lang haar had en een vrij lichte huidskleur. Dit was ook de conclusie van een DNA-onderzoek uit 2012. Met behulp van de nieuwste technologie is het genoom, het geheel van alle genen, van Ötzi opnieuw onderzocht. Het nieuwe onderzoek suggereert dat de man kalend was en kort, zwart haar had. Bovendien had hij vermoedelijk een iets donkerdere huidskleur dan eerder werd gedacht. De studie verscheen van de week in Cell Genomics.

Toen de mummie meer dan dertig jaar geleden werd ontdekt, had hij geen haar en een donkere huidskleur. Volgens de co-auteur van het onderzoek, die sprak met de krant The Guardian, dacht men eerder dat zijn huid bruin was geworden door het ijs. Maar nu blijkt dat waarschijnlijk zijn oorspronkelijke huidskleur te zien is.

Een nieuwe onderzoeksmethode levert naar verluidt veel nauwkeurigere resultaten op. Hieruit blijkt nu dat Ötzi verwant was aan vroege boeren uit Anatolië, in het huidige Turkije, terwijl eerdere onderzoeken suggereerden dat hij genetisch dichter bij de inwoners van Sardinië en steppebewoners stond. Volgens de onderzoekers is er elf jaar geleden een fout gemaakt. Destijds is waarschijnlijk een monster gebruikt dat besmet was met het DNA van iemand anders. De nieuwste methode voor DNA-extractie zou dit soort fouten voorkomen.