BMX'ster Smulders pakt WK-zilver, Kimmann niet in finale

In Glasgow is zondag het wereldkampioenschap BMX-racen gehouden. Althans, de eerste rondes werden zaterdag afgewerkt, zondag was het tijd voor het hoofdtoernooi: de achtste finales tot en met de finales voor de elite, de onder-23 en de junioren.

Vrouwen elite
Met Manon Veenstra en Laura Smulders had Nederland twee ijzers in het vuur, maar Veenstra ging al bij de start onderuit en werd zevende. Smulders knokte met de Amerikaanse Alise Willoughby om de tweede plek en wist het zilver te veroveren, voor Willoughby en achter de ongenaakbare thuisfavoriete Beth Shriever. Merel Smulders sneuvelde in de halve finales.

Mannen elite
Olympisch kampioen Niek Kimmann reed een prima toernooi, tot aan de halve finales: daarin werd hij weggeblazen en een finaleplek zat er geen moment in. Dave van der Burg sneuvelde in de kwartfinales, Mitchel Schotman in de achtste finales en Jaymio Brink al in de herkansingen. De finale werd een Frans feestje: goud voor Romain Mahieu, voor Arthur Pilard en Joris Daudet.

Vrouwen onder-23
Michelle Wissing en Renske van Santvoort schopten het beiden tot de finale, maar waren daarin simpelweg niet goed genoeg voor het eremetaal: vijfde en zesde. Goud was voor de Française Tessa Martinez, voor thuisfavoriete Emily Hutt en de Nieuw-Zeelandse Megan Williams. Indy Scheepers en Amber Walravens gingen er in de halve finales uit.

Mannen onder-23
Tim Goossens was de Nederlandse vertegenwoordiger in de finale, maar hij werd op waarde geklopt: zesde. Filib Steiner uit Zwitserland ging er met de wereldtitel vandoor, voor de Fransman Mateo Colsenet en favoriet Rico Bearman uit Nieuw-Zeeland. Casper Pipers ging er in de halve finales uit, Bart van Bemmelen in de kwartfinales en Roy Kater kwam de herkansingen niet door.

Vrouwen junioren
Met Lissi van Schijndel had Nederland één deelneemster en die schopte het tot de finale, waarin ze genoegen moest nemen met plek zes. Topfavoriete Veronika Sturiska uit Letland pakte het goud, voor de Australische Sienna Pal en de Amerikaanse Ava Corley.

Mannen junioren
Jason Noordam was namens Nederland een serieuze kanshebber op de titel, maar al onderaan de startheuvel ging hij tegen het gravel. De Argentijnen konden juichen: Thomas Maturano pakte de wereldtitel, maar met Federico Capello was er óók zilver voor de Zuid-Amerikaanse ploeg, voor de Italiaan Tommaso Frizzarin. Jessy Soede en Mika Lang gingen er in de halve finales uit, Bart Bakker in de kwartfinales en Ryan Hartman in de achtste finales.