Schip met 2857 mercedessen in brand nabij Ameland, milieuramp dreigt

Op de Noordzee is een vrachtschip in de problemen geraakt, op ongeveer dertig kilometer ten noorden van Ameland, nadat er brand aan boord was uitgebroken.

Het schip, genaamd de Fremantle Highway, was onderweg van Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte, het schip (200 meter lang, 32 meter breed) en zou 2857 auto's aan boord hebben. Volgens de media zouden de auto's Mercedes-modellen zijn. De brand brak uit toen het schip nabij Ameland voer, vermoedelijk is het vuur ontstaan in één van de 25 elektrische auto’s aan boord, volgens een woordvoerder van de kustwacht.

Het vuur verspreidde zich razendsnel. Er waren ten tijde van de brand 23 mensen aan boord, waarvan één persoon is overleden en er enkelen gewond zijn geraakt, aldus de Kustwacht.

Vanwege de hevige brand sprong een aantal opvarenden gecontroleerd van boord, waarna ze uit het water zijn gehaald. De KNRM heeft twee reddingsboten gestuurd naar het schip, dat onder Panamese vlag vaart.

De brand op het vrachtschip bij Ameland kan nog dagen duren. Dat zegt de Kustwacht nu. Een uur geleden meldde de Kustwacht al dat de brand aan boord op dit moment nog niet geblust kan worden.

Volgens milieuorganisaties kan het zinken van het brandende schip tot grote schade leiden. Een woordvoerder van Stichting De Noordzee: "Dit kan een milieuramp betekenen voor de Noordzee en de Waddenzee."