Italiaanse overheid wil kweekvlees verbieden

Terwijl Nederland miljoenen investeert in kweekvlees, wil Italië het verbieden. De Italiaanse minister van Landbouw Lollobrigida is tegen laboratoriumvlees en is van mening dat producten uit een laboratorium geen kwaliteit garanderen, geen welzijn beloven en ze niet de Italiaanse cultuur en traditie beschermen.

Wetenschappers vinden het voorstel kortzichtig. Kweekvlees wordt in Italiaanse media ook wel carne sintetica genoemd: synthetisch vlees. “Maar dat is het niet,” verduidelijkt Stefano Biressi, biotechnoloog aan de Universiteit van Trento. Men neemt stamcellen van een dier, die buiten dat dier worden vermenigvuldigd tot spier- of vetweefsel. Wat je uiteindelijk krijgt is dus niet synthetisch, maar een dierlijk product.

Ondanks dat commercieel kweekvlees nog niet bestaat in Europa, heeft de rechtse regering van premier Meloni al een wetsvoorstel ingediend om de productie, verkoop en import ervan in Italië te verbieden. Dit wordt gesteund door de landbouwlobby, maar wetenschappers zijn tegen. Het onderzoek naar kweekvlees aan de Universiteit van Trento kan mogelijk beïnvloed worden door het verbod en heeft gevolgen voor de economie en investeerders. Het definitieve besluit moet nog genomen worden door het Italiaanse parlement.