Hooggerechtshof VS veegt studieschuld-plan Biden van tafel

Het Amerikaanse Hooggerechtshof blokkeerde vrijdag een plan van president Biden om studieleningen kwijt te schelden. De rechters oordeelden in het voordeel van zes conservatieve staten die zich hadden verzet tegen de campagnebelofte van de Democraat. Het plan zou naar verwachting ten goede komen aan 43 miljoen Amerikanen. De leners moeten er nu rekening mee houden dat ze hun aflossingen aan hun studieschuld moeten hervatten.

Biden noemde de uitspraak van de rechtbank onjuist. De kwijtschelding had het leven van miljoenen Amerikanen kunnen veranderen en zou ook goed zijn geweest voor de economische groei van het land, schreef hij in een verklaring. Hij zou geen middel onbeproefd laten om andere manieren te vinden om de hardwerkende middenklasse te hulp komen.

President Biden haalde in een toespraak uit naar de Republikeinse ambtenaren en wetgevers die de rechtszaak steunden die het de Supreme Court mogelijk maakte om het plan voor het kwijtschelden van studieleningen teniet te doen. Hij beschuldigde velen van hypocrisie omdat ze zelf geld hebben ontvangen uit pandemiegerelateerde hulpfondsen’s, terwijl ze zich verzetten tegen de in vergelijking karige tegemoetkoming aan studenten met een studieschuld.

“Sommige van dezelfde gekozen Republikeinen, leden van het Congres die sterk gekant waren tegen hulp aan studenten, hebben zelf honderdduizenden dollars gekregen … verschillende leden van het Congres hebben meer dan een miljoen dollar gekregen - al die leningen zijn kwijtgescholden”, zei hij.

In de toespraak kondigde hij verder aan dat hij nu een gedeeltelijke kwijtschelding van studieleningen zou invoeren op een andere wettelijke basis.