WHO-bureau beschouwt aspartaam als 'mogelijk kankerverwekkend'

De Wereldgezondheidsorganisatie is blijkbaar van plan een gewone suikervervanger te classificeren als 'mogelijk kankerverwekkend'. Volgens persbureau Reuters gaat het om de zoetstof aspartaam.

De nieuwe beoordeling zou afkomstig zijn van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Het IARC houdt zich niet bezig met hoeveel van een stof iemand veilig kan consumeren. De experts beoordelen alleen de mogelijkheid dat iets kanker kan veroorzaken. De categorie 'mogelijk kankerverwekkend' omvat onder andere warme dranken boven de 65 graden, nachtwerk, het kappersvak of onbewerkt rood vlees.

Aspartaam wordt sinds de jaren tachtig veel gebruikt als tafelzoetstof en in producten zoals koolzuurhoudende light-drankjes, kauwgom, ontbijtgranen en hoestdruppels. 

De voedingsindustrie uitte donderdag ernstige zorgen over de berichten. "IARC is geen orgaan voor voedselveiligheid", zegt Frances Hunt-Wood, de secretaris-generaal van de International Sweeteners Association. "Aspartaam is een van de meest grondig onderzochte ingrediënten in de geschiedenis, met meer dan 90 voedselveiligheidsinstanties over de hele wereld die verklaren dat het veilig is, waaronder de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, die de meest uitgebreide veiligheidsevaluatie van aspartaam tot nu toe heeft uitgevoerd."