Coalitie gemeenteraad Den Haag gevallen, VVD stapt op vanwege De Mos.

De coalitie in de gemeente Den Haag is gevallen. VVD verlaat de coalitie met D66, CDA, PvdA en GroenLinks vanwege onenigheid over de omgang met Richard de Mos.

De Mos werd in april vrijgesproken van corruptie en wilde terugkeren in het college. VVD, CDA en D66 waren bereid om hierover te praten, maar PvdA en GroenLinks waren tegen.

PvdA en GroenLinks wilden niet onderhandelen met De Mos’ partij Hart voor Den Haag omdat ze geen rechtse meerderheid wilden steunen. Ze wilden wel praten over betere samenwerking tussen de coalitie en Hart voor Den Haag.

VVD vond dat er snel gesprekken moesten plaatsvinden met Hart voor Den Haag. Een motie van D66 om als coalitie te praten over wensen voor de begroting met alle oppositiepartijen, inclusief Hart voor Den Haag, vond VVD niet ver genoeg gaan. Ze dienden zelf een motie in die gesteund werd door D66 en CDA, maar niet door GroenLinks en PvdA.

“We vinden het onaanvaardbaar dat andere partijen zelfs niet bereid zijn om een mogelijke samenwerking te onderzoeken”, zegt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg in een verklaring. De twee VVD-wethouders hebben direct ontslag genomen.

De Mos wil als leider van de grootste fractie in de gemeenteraad snel een nieuw college vormen. Hij hoopt dat dit voor het einde van het zomerreces lukt.

Het debat werd gevoerd naar aanleiding van gesprekken geleid door Bruno Bruins. Hij bracht de gevolgen van de vrijspraak van De Mos en Rachid Guernaoui in kaart en voerde hierover gesprekken met alle dertien fracties.

De Mos richtte in 2013 zijn eigen partij op en werd vijf jaar later met Hart voor Den Haag de grootste partij in Den Haag. Hij werd beschuldigd van corruptie, maar werd vrijgesproken. Hart voor Den Haag zit nu in de oppositie.

Openbaar Ministerie gaat gedeeltelijk in hoger beroep tegen het vonnis.