EU dreigt Google met gedwongen verkoop deel bedrijfsactiviteiten

Internetgigant Google moet in opdracht van de Europese Unie mogelijk een deel van zijn online advertentieactiviteiten verkopen vanwege concurrentiebeperkend gedrag. Een zelfverbintenis zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om een einde te maken aan de huidige praktijk, zei Margarethe Vestager, de EU-commissaris die verantwoordelijk is voor eerlijke concurrentie. "Natuurlijk weet ik dat dit een sterke claim is, maar het weerspiegelt de aard van markten en hoe ze werken."

De Europese Commissie is na onderzoek tot de voorlopige conclusie gekomen dat alleen de verplichte verkoop van een deel van de diensten van Google de zorgen over concurrentie kan wegnemen, zo maakte de autoriteit vandaag bekend. De hoofdvraag in de procedure is of Google een voordeel heeft behaald ten opzichte van haar concurrenten op het gebied van advertentiediensten en daarmee de concurrentie heeft vervalst.

In een twee jaar durend onderzoek ontdekten de EU-toezichthouders dat de dochteronderneming van Alphabet de concurrentie belemmerde door de voorkeur te geven aan haar eigen technologie voor online adverteren. Google doet dit al sinds 2014."Het bedrijf verzamelt gebruikersgegevens, verkoopt advertentieruimte en treedt op als intermediair voor online advertenties", zegt Vestager. Google is dus op bijna elk niveau in deze branche vertegenwoordigd. "We vrezen dat Google zijn marktpositie had kunnen gebruiken om zijn eigen bemiddelingsdiensten te bevoordelen", aldus de politicus.

Het is de eerste keer dat de EU een technologiegigant opdracht geeft om delen van zijn bedrijf op te splitsen. Google kan nu zijn tegenargumenten presenteren voordat de Commissie haar definitieve besluit neemt. Het bedrijf reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Mede dankzij haar sterke positie als zoekmachine kan het Amerikaanse concern 28 procent van alle inkomsten uit internetadvertenties wereldwijd claimen. Vorig jaar bedroegen die inkomsten $ 224,5 miljard.

De EU heeft het voortouw genomen in een wereldwijde beweging die oproept tot hardhandig optreden tegen techreuzen. De Europese mededingingsautoriteiten hebben zich tot nu toe echter beperkt tot het opleggen van forse boetes, waaronder drie antitrustboetes van meerdere miljarden euro's aan Google.