Von der Leyen biedt Tunesië 900 miljoen euro voor migratieovereenkomst

In Tunesië besprak voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie een migratieovereenkomst met president Saied. Ook de Italiaanse premier Meloni en de Nederlandse premier Rutte namen deel aan de gesprekken in Tunis. Von der Leyen benadrukte toen dat de EU bereid was de Tunesische economie met maximaal 900 miljoen euro te ondersteunen.

Daarnaast willen ze bij een akkoord direct 150 miljoen euro beschikbaar stellen. Saied had voor de bijeenkomst benadrukt dat een akkoord niet ten koste van zijn land mag gaan. Een taak voor Tunesië als grenspolitie voor Europa sloot hij uit. Kwesties in verband met de omgang met migranten moeten op humanitaire wijze en in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving worden opgelost.

De irreguliere migratie vanuit het Noord-Afrikaanse land naar Europa is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Sinds het begin van het jaar heeft Italië bijna 54.000 migranten geregistreerd die de Middellandse Zee zijn overgestoken. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.