Londen: Kremlin verspreidt desinformatie over uraniumhoudende munitie

Londen heeft het Kremlin beschuldigd van het verspreiden van desinformatie over de door de Britten geplande levering van uraniumhoudende munitie aan Oekraïne.

"Het Britse leger gebruikt al tientallen jaren verarmd uranium in zijn pantsergranaten", zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie in een verklaring. "Dit is een standaard onderdeel en heeft niets te maken met kernwapens of capaciteiten. Rusland weet dit maar probeert bewust desinformatie te verspreiden", vervolgde de woordvoerder.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly had eerder gezegd dat er van een 'nucleaire dreiging' geen sprake is. "Het enige land ter wereld dat met nucleaire wapens dreigt, is Rusland", zei Cleverly.

Moskou had eerder zijn woede geuit over de plannen van Londen om Oekraïne te voorzien van krachtigere munitie met verarmd uranium. De Russische president Vladimir Poetin beweerde dat dit "wapens met een nucleaire component" waren. "Ik zou willen opmerken dat als dit alles gebeurt, Rusland gedwongen is om actie te ondernemen", zei Poetin dinsdag. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reageerde ook: "Dit is een stap in de richting van verdere escalatie, en een serieuze stap"