Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 12

Het is lente. Officieel, althans, want het weerbericht lijkt het nog niet helemaal door te hebben. Gelukkig kunnen we ons nog lekker opsluiten in een donkere bioscoopzaal met een goede film. Dit wordt deze week aan het aanbod toegevoegd.

John Wick 4

John Wick (Keanu Reeves) neemt het op tegen zijn meest dodelijke tegenstanders tot nu toe in het vierde deel van de John Wick franchise. De prijs op Johns hoofd wordt steeds hoger en zijn gevecht tegen het internationale moordenaarsgilde The High Table ontwikkelt zich tot een wereldwijde strijd. Om zijn vrijheid terug te krijgen moet hij het opnemen tegen een nieuwe vijand met machtige allianties over de hele wereld en krachten die oude vrienden in vijanden veranderen.

Alice, Darling

Alice (Anna Kendrick) zit gevangen in een gewelddadige relatie. Ze wordt door haar vriend Simon psychisch mishandeld en tot het uiterste gedreven. Wanneer ze een weekendje weg is met twee goede vriendinnen leert Alice zichzelf opnieuw kennen en kan ze haar leven meer in perspectief plaatsen. Langzaam wordt ze minder afhankelijk van de giftige relatie waar ze in zit. Maar de wraak van Simon is even onvermijdelijk als verwoestend en stelt de kracht, moed en diepe vriendschappen van Alice op de proef.

L'Immensità

In het Rome van de jaren ’70 zijn nieuwe buurten in aanbouw, tv-programma’s zijn nog in stemmig zwart-wit en de sociale verhoudingen in Italië staan op een kantelpunt. Clara en Felice zijn net met hun drie kinderen naar een nieuw appartement verhuisd. Het huwelijk is voorbij, maar scheiden is niet bespreekbaar. Op de kinderen projecteert Clara al haar dromen over vrijheid. Adriana, hun twaalfjarige dochter, moet toezien hoe door de gemoedstoestand van haar moeder, de spanningen tussen haar ouders steeds groter worden. Adriana worstelt met haar identiteit, en in haar hardnekkige streven om iedereen ervan te overtuigen dat ze een jongen is, wordt het toch al broze evenwicht binnen het gezin tot een breekpunt gebracht.

The Blue Caftan

Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien. 

Het zit in mijn Hart

Theatergroep KamaK bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Toen regisseur Saskia Boddeke hun voorstelling Furia zag, wist ze: hier wil ik wat mee en ze besloot een film te maken van de voorstelling en over dit bijzondere ensemble. Furia is een barok, op rijm geschreven, sprookje over moord, doodslag en erotiek met als leidraad de zeven hoofdzonden, dat voor deze film groots is verfilmd. Met in de ochtenden een verstilde blauwe zweem en in de nacht oranje maanverlichte taferelen. Met acteurs met hoge pruiken, witte gewaden en geschminkte gezichten. Professionele performers die je het verhaal inzuigen en je hun beperkingen doen vergeten. Hun uitzonderlijk acteerwerk is poëtisch en intens, het tuimelt rechtstreeks je hart binnen. Tegelijkertijd volgt de filmmaker het repetitieproces en zoomt in op de verschillende acteurs waarbij ze hen vraagt naar hun dromen en verlangens. Het zit in mijn hart is een film waarin documentaire en fictie in elkaar overlopen. Met hoofdpersonages die zichzelf daar soms even aan moeten herinneren. Saskia Boddeke zet in haar fantasierijke stijl alle filmische middelen in om in deze film het scherpe contrast tussen fictie en werkelijkheid op een luchtige manier voelbaar te maken zonder ook maar één moment sentimenteel te worden. Maar de vaak vertederende scènes zullen geen kijker onberoerd laten.