Xi bezoekt Poetin in Moskou, daarna contact met Zelenskyy?

De komende week wil het Chinese staatshoofd Xi voor het eerst sinds jaren weer een bezoek brengen aan Rusland. Drie dagen lang zou de focus moeten liggen op de ontwikkeling van de Russisch-Chinese betrekkingen naar een 'alomvattend partnerschap'.

De Chinese president Xi Jinping zal volgende week Rusland bezoeken en president Vladimir Poetin ontmoeten. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en het Kremlin zeiden dat Xi van maandag tot en met woensdag in Moskou zal zijn.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat Poetin en Xi elkaar maandag voor het eerst zouden ontmoeten voor een één-op-één-ontmoeting en een informeel diner. Dinsdag staan gesprekken in 'grotere' kring op de agenda. 

Geruchten over contact met Zelenskyy
Een verklaring van het Kremlin zei dat de twee leiders "kwesties van de verdere ontwikkeling van een alomvattend partnerschap en strategische interactie tussen Rusland en China zullen bespreken" en "belangrijke bilaterale documenten zullen ondertekenen".

Het is Xi's eerste staatsbezoek aan Rusland in bijna vier jaar. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen geruchten bevestigd dat Xi de Oekraïense president Zelenskyy zou willen bellen na de ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

China veroordeelt niet de oorlog van Rusland
China heeft de Russische aanval op Oekraïne niet officieel veroordeeld, maar houdt zich tot nu toe grotendeels aan de sancties tegen Rusland. Peking gaf Moskou ook het signaal dat een Russisch gebruik van kernwapens onaanvaardbaar zou zijn. De soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen moeten worden gerespecteerd, aldus Peking.

Niettemin had China in 2022 zijn "grenzeloze vriendschap" met Rusland benadrukt. Poetin nodigde Xi uit voor een bezoek aan Rusland tijdens een videoconferentie in december. Dat zou "de hele wereld de kracht van de Russisch-Chinese betrekkingen laten zien", zei Poetin destijds.

Peking roept op tot onderhandelingen
China probeerde op eigen diplomatiek initiatief tussenbeide te komen in het conflict. Eind februari presenteerde de leiding in Peking een position paper over de oorlog tegen Oekraïne, dat in het Westen als teleurstellend is onthaald.

China stelde een staakt-het-vuren en onderhandelingen voor, maar koppelde dit niet aan specifieke eisen aan Rusland. Het Oekraïense staatshoofd Zelenskyy verwelkomde voorzichtig het initiatief, dat aanvankelijk geen voortgang lijkt te vinden.

Telefoongesprek tussen Qin en Kuleba
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang herhaalde vandaag zijn oproep tot vredesbesprekingen met zijn Oekraïense tegenhanger Dmytro Kuleba, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte Qui dat Peking "altijd een objectief en eerlijk standpunt heeft ingenomen over de kwestie Oekraïne" en toegewijd was aan vredesbesprekingen. Kuleba tweette dat hij en Qin het "belang van het principe van territoriale integriteit" bespraken.