Voor Beter OV: 'NS moet verbod ICE voor Interrail terugdraaien'

Voor Beter OV eist dat de door de NS aangekondigde uitsluiting van veel ICE-treinen voor houders van Interrail- en Eurailkaarten wordt teruggedraaid. Nadat reizigers deze kaarten hadden aangeschaft, bleek de gebruiksmogelijkheid door de NS te zijn ingeperkt. De gedupeerde klanten mogen niet reizen met ICE-treinen die tussen 6 en 16 uur uit Amsterdam vertrekken, aldus de NS in een mededeling die niet te zien is wanneer reizigers meteen een Interrail- of Eurailkaart boekten.

Op het moment dat reizigers een Eurail- of Interrailkaart aanschaften, konden zij niet goed zien dat de toegang tot ICE-treinen met een vertrektijd tussen 6 en 16 uur opeens zou zijn uitgesloten. Dit stond en staat slecht vermeld en ontbreekt op overzichten. Sterker nog, de ICE-treinen worden zelfs als beschikbaar in een overzicht opgenomen.

De reizigersorganisatie sluit trouwens niet uit dat het bericht op internet over de uitsluiting van de meeste ICE-treinen vanuit Amsterdam op eigen houtje is geplaats door de internetafdeling van de NS. Iets soortgelijks is al eerder gebeurd toen op Koningsdag 2022 opeens het bericht verscheen dat de samenreiskorting op die dag niet geldig was; een bericht dat later die dag door NS weer werd ingetrokken nadat bleek dat de internetafdeling dit op eigen houtje had geplaatst.

Voor Beter OV spreekt van misleiding. In een brief aan de NS schrijft de reizigersclub onder meer: “Wij nemen uw mededeling dat de meeste ICE-treinen vanaf Amsterdam verboden zijn voor houders van Eurail- en Interrailkaarten hoog op. Bovendien is zulks slecht voor de promotie van de internationale trein als duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Daarom zonden wij afschriften van deze brief ter kennisname aan de Inspectie Leefomgeving en Transport, onze Duitse zusterorganisatie Pro Bahn, de Europese Passagiersfederatie en DB.”

Indien de NS niet spoedig op zijn schreden terugkeert, zal Voor Beter OV de Inspectie Leefomgeving en Transport verzoeken handhavend op te treden.

Reizen met ICE International tijdens de zomer in 2023

Reizen met ICE International tijdens de zomer in 2023