Oekraïne bevestigt het verlies van Soledar

Met name president Zelenskyj heeft zich lang verzet tegen de bevestiging dat Soledar was gevallen. Nu kondigt de commandant van een Oekraïense drone-eenheid het verlies van de stad aan. Aangenomen wordt dat de omsingeling van Bakhmut het volgende doel is. Amerikaanse specialisten geloven in een lang gevecht.

Russische troepen hebben het laatste industriële gebied ingenomen dat in handen is van Oekraïense troepen in het uiterste westen van Soledar, meldde commandant van de Oekraïense drone-eenheid Robert 'Magyar' Brovdy op zijn Telegram -kanaal. "Vanaf 17.30 uur bezetten vijandelijke aanvalseenheden het industriegebied nabij mijn nummer 7, gelegen aan de administratieve grens van de stad Soledar, waarvan de westelijke buitenwijken liggen", schreef hij. Volgens Brovdy zijn de frontlinies verschoven naar de stadsgrenzen terwijl Oekraïne doorgaat met Rusland te bevechten voor de stad. 

Pro-Russische strijders en de Wagner-huurlingengroep beweerden dat Rusland Soledar al op 10 januari had ingenomen, maar Oekraïne ontkende de beweringen in de daaropvolgende dagen en zei dat er nog steeds gevochten werd.

ISW: De omsingeling van Bakhmut zal tijd kosten
De zoutmijnstad Soledar in de regio Donetsk ligt op zo'n 20 kilometer ten noorden van Bakhmut, een andere stad waar hevige gevechten plaatsvinden tussen Oekraïense en Russische troepen. Russische troepen hopen Bakhmut te omsingelen door Soledar in te nemen. Door Soledar in te nemen zou Rusland Bakhmut vanuit het noorden kunnen naderen. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) ziet een omsingeling van de voormalige stad Bakhmut, die 70.000 inwoners telde, als zeer moeilijk, ondanks de bevestigde vooruitgang.

Om de aanvoerlijn van Oekraïne naar Bakhmut af te sluiten, zou Rusland de controle moeten krijgen over ten minste twee wegverbindingen ten westen van Soledar, aldus de ISW. Oekraïne heeft ook andere logistieke routes om zijn troepen in Bakhmut te bevoorraden, waardoor de hele discussie over het omsingelen van Bakhmut op dit moment bizar lijkt.