Zangeres Margriet Eshuijs (70) overleden

De Zaanse zangeres Margriet Eshuijs is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden, zo heeft haar partner Maarten Peters laten weten aan persbureau ANP. Eshuijs werd in de jaren zeventig bekend als zangeres van de popgroep Lucifer, hun grootste hit was 'House for Sale'.

Zij heeft de liefde voor muziek van haar ouders meegekregen die beiden muzikant waren en eigenaar van een muziekwinkel en muziekschool.

In 1972 werd de popgroep Lucifer opgericht; producer Hans Vermeulen was een van de drijvende krachten. De groep brak door in 1975 met de jaren later nog steeds bekende hit House for sale. Hiermee begon de professionele carrière van Eshuijs als popzangeres. In 1975 werd de eerste lp, 'As We Are' uitgebracht. Deze haalde de status van goud. De tweede, 'Margriet' (1977) werd minder goed ontvangen, en in 1979 werd Lucifer opgeheven.

In 1977 maakte ze korte tijd ook nog deel uit van de studiogroep Veronica Unlimited die door Hans van Hemert ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de Veronica Top 40 bij elkaar was gebracht.

Eshuijs ging solo door met de lp 'On The Move Again' geproduceerd door de Amerikaan Tom Salesbury (1980). Naar aanleiding van dit album kreeg Eshuijs een Edison, de Pall Mall Export Prijs en werd ze uitgenodigd op het Knokke Festival en won daar de Personality Prijs. Daarna maakte zij met de Margriet Eshuijs Band de lp 'Right On Time' (1981) met daarop de hit "Black Pearl".

Eshuijs speelde zes jaar in het clubcircuit en op veel festivals in Nederland, onder meer op Parkpop in Den Haag. Ze stopte in 1986 met optredens met een vaste band en legde zich vanaf toen toe op solo-optredens. Ze ging lesgeven op het conservatorium en speelde in het Nijmeegse bandje 'The Dream' van Maarten Peters. 

Eind jaren tachtig ging Eshuijs popmuziek in het theater brengen.

Eshuijs heeft tijdens haar carrière diverse prijzen ontvangen voor haar werk, waaronder Edisons ('On The Move Again', 'Black Pearl' en 'Right On Time') en een Gouden Harp ('Sometimes'). In 1999 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.