Darter Van Duijvenbode na zinderende strijd in achtste finales WK, Bunting schittert

Op het wereldkampioenschap darts in het Alexandra Palace in Londen konden de Nederlandse fans donderdag weer juichen. Na Michael van Gerwen op woensdagavond slaagde donderdagmiddag Dirk van Duijvenbode erin om zich te plaatsen voor de achtste finales, waarin de twee Nederlanders elkaar vrijdagavond ontmoeten.

De eerste vier sets werden door Van Duijvenbode en zijn Engelse opponent Ross Smith netjes onderling verdeeld, de een iets makkelijker dan de ander. In de vijfde set was een beslissende leg nodig, waarin beide heren flink aan stonden te rommelen. Smith liet drie setdarts liggen, Van Duijvenbode deed dat ook en vervolgens maakte de Engelsman het toch af.

In set zes ging het niveau even goed omhoog: Van Duijvenbode won de eerste twee legs, Ross knalde in no time naar leg drie en won ook een matige vierde leg. In de beslissende leg kreeg Smith een matchdart op bullseye, maar die ging er nét naast en Van Duijvenbode gooide dubbel 4 er strak in voor de set.

Zo was er een zevende en laatste set nodig, waarin Smith op 2-1 kwam. Daarin lukte het niet om 92 voor de wedstrijd uit te gooien, waarna Van Duijvenbode 68 niet finishte. Smith kreeg drie matchdarts, maar die gingen allemaal mis en de Nederlander mikte dubbel 16 raak. Smith kwam nog twee keer een leg voor, maar Van Duijvenbode knokte zich terug en met Smith op dubbel 5 - na nóg een gemiste matchdart - gooide hij 71 uit voor de wedstrijd.

De Engelsen Rob Cross en Mervyn King zorgden voor een beetje een afkoelwedstrijd, vooral in de eerste twee sets kwam King niet opdagen. Dat ging iets beter toen hij in set drie zowaar een pijl op een dubbel kreeg, maar echt spannend werd het nooit. King won de vierde set, omdat Cross maar één van de zes dubbels raakte, maar daarna was het toch snel afgelopen: 4-1.

Met Dave Chisnall en Stephen Bunting sloot een tweede Engels onderonsje de middag af, waarbij Chisnall lekker begon en Bunting het met geweldig spel overnam: hij won de tweede en derde set zonder een leg in te leveren. De heren stonden fantastisch te speren, zowel scorend als op de finishes, en Chisnall trok de stand gelijk naar 2-2. De vijfde set was dan weer voor Bunting, waarna het ineens een stuk stroever ging. Bunting hield het echter net vol en de zesde set, de enige matige van de partij, leverde hem de 4-2 zege op.