Multitalent Han Peekel (75) overleden

Televisiemaker Han Peekel is tijdens zijn vakantie op Bali overleden ten gevolge van hartfalen. Dat bevestigt zijn dochter na berichtgeving van De Telegraaf. Hij was vooral bekend als presentator van tv-programma's als Wordt Vervolgd en TV-monument. 

Han Peekel (Rotterdam, 6 oktober 1947) was een Nederlands televisieproducent, radio- en televisiepresentator, producent, schrijver en spreker.

Peekel begon zijn loopbaan begin jaren zestig als zanger van Nederlandse chansons, de zogenoemde luisterliedjes. Ook was hij radiopresentator bij Radio Veronica. Hij werd in Nederland bekend door zijn werkzaamheden voor televisie; hij heeft meer dan 4000 programma's geproduceerd. Hij heeft voor alle omroepen met uitzondering van de VPRO programma's gemaakt. In 1977 ontving hij een Edison voor het programma Wie in Nederland wil zingen, een kroniek van de Nederlandse kleinkunst.

Peekel werd landelijk bekend door de jarenlange presentatie van AVRO's Wordt Vervolgd, een programma over strips en tekenfilms. Peekel zou het programma uiteindelijk 17 jaar lang presenteren. Nadat Peekel door de rechtbank werd veroordeeld tot een taakstraf en een boete wegens belastingfraude, stopte de AVRO met het populaire Wordt Vervolgd. Daarna zette Han Peekel het programma nog vijf jaar voort op de tv-zender Kindernet.

Peekel schreef boeken over Theater Carré, Louis Davids, Lou Bandy en in 2006 een uitgebreide biografie over Wim Sonneveld.

Hij was initiatiefnemer en medeproducent van NPO 1 Extra, een digitaal themakanaal van de Nederlandse Publieke Omroep, en heeft meer dan 120 afleveringen gemaakt van het programma TV Monument, een eerbetoon aan de makers van televisieprogramma's, zoals Adèle Bloemendaal, Floortje Dessing, André van Duin, Joop van den Ende, Richard Groenendijk, Jeroen Krabbé, Ad van Liempt, Liesbeth List, Tineke Schouten, Ramses Shaffy en over televisieprogramma’s als Kopspijkers, Ook dat nog! en The Passion. Peekel was de laatste die Peter R. de Vries interviewde. 

 

Onderschrift submitter : Mijn jeugdheld