Tragisch ongeluk kostte 7-jarige het leven

Al het ongeluk kwam op 5 juni 2021 samen op één plek in Leiden. Toen een Franse man uit een taxi stapte, stootte hij met het portier een meisje van haar fiets, die onder een bus viel die net op dat moment passeerde. Het meisje overleed ter plekke. Dinsdag stond de 28-jarige Fransman voor de rechter.

Het 7-jarige meisje fietste die middag over de Steenstraat vanaf het station richting het centrum van Leiden. Haar vader fietste voor haar, haar moeder achter haar. Op dat moment werd verdachte met een taxi afgezet langs de Steenstraat. De taxi stond half op de stoep, maar verdachte kwam uit het ziekenhuis na een operatie en kon niet over de achterbank schuiven om aan de trottoir-zijde uit te stappen. In plaats daarvan opende hij het portier aan de straatkant, precies op het moment dat daar het meisje passeerde.

Het stuur van de fiets werd door het portier geraakt, waardoor het meisje op straat viel. Precies op dat moment reed vanuit tegenovergestelde richting een bus langs de taxi, waar het meisje onder viel. Ze overleefde het ongeluk niet.

Dood door schuld
Het Openbaar Ministerie verwijt verdachte dat hij zijn deur heeft geopend zonder daarbij goed op de rest van het verkeer te letten. De chauffeur van de taxi en zijn moeder die naast hem zat hadden nog gezegd dat hij het beste aan de stoepzijde kon uitstappen, maar toch deed hij dat niet. Door de operatie kon hij zich slechts moeizaam over de achterbank verplaatsen. De taxichauffeur waarschuwde verdachte dat hij niet moest uitstappen aan de straatkant en zijn moeder zei hem goed op te letten bij het uitstappen.

Dat hij de fietsers en de lijnbus niet heeft gezien, kan niets anders betekenen dan dat hij niet of slechts heel vluchtig om zich heen heeft gekeken en dus niet heeft opgelet. Hoewel verdachte niet deze opzet heeft gehad, heeft hij wel schuld aan het dodelijk ongeluk omdat hij onvoldoende aandacht heeft gehad voor de verkeerssituatie en andere verkeersdeelnemers. Dat levert het strafbare feit dood door schuld in het verkeer op, meent het Openbaar Ministerie.

Zwarte rand
Door het ongeval is een meisje van 7 jaar op tragische wijze uit het leven gerukt. Dat is in de eerste plaats traumatisch voor haar familie, die nota bene alles voor hun ogen hebben zien gebeuren. "Hun leven zal niet meer hetzelfde zijn," zei de officier van justitie. "Hun toekomst heeft een grote en blijvende zwarte rand. Hun wanhoop en verslagenheid zijn meer dan voelbaar."

Ook op andere betrokkenen heeft het ongeluk een onuitwisbare indruk gemaakt. De buschauffeur, de taxichauffeur, de verdachte. "Hij heeft een zware last te dragen," zei de officier van justitie. "Voor hem geldt evenzeer dat hij in een nachtmerrie is terechtgekomen. De nachtmerrie van de gevoelde verantwoordelijkheid voor het overlijden van een kind. Een nachtmerrie waar je wanhopig graag uit wakker wilt worden. Ook hij zal met het ongeval en de gevolgen daarvan moeten leren leven en is voor altijd getekend."

Maximale straf
Bij een dodelijk ongeval waarbij sprake is van aanmerkelijke schuld is de richtlijn een taakstraf van maximaal 240 uur. Het Openbaar Ministerie ziet geen reden af te wijken van de maximale straf. De officier van justitie eiste om verdachte een taakstraf van 240 uur op te leggen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.