World Cup biatlon begint met Zweedse dubbelslag en verrassend podium

In het Finse Kontiolahti is deze week het World Cup-seizoen in het biatlon begonnen. De eerste wedstrijden die gepland stonden waren de individuele wedstrijden, waarin vier keer geschoten wordt en elke misser een strafminuut oplevert - twintig kilometer voor de mannen, vijftien voor de vrouwen.

Mannen
De vroege starters deden het vrij aardig, maar het was Sebastian Samuelsson die met één misser de eerste echt goede tijd noteerde. De tijd van de Zweed werd ondertussen echter wel aangevallen: Niklas Hartweg uit Zwitserland schoot alle twintig schijven omver en de verrassende jongeling dook uiteindelijk 25 seconden onder Samuelsson's tijd door.

Na Hartweg waren de ogen weer op een Zweed gericht, want ook Martin Ponsiluoma was lekker bezig. Na één misser bij de tweede schietbeurt bleef hij verder foutloos en zijn razendsnelle langlaufen bracht hem naar de snelste tijd, ruim 37 seconden sneller dan Hartweg. Sturla Holm Lægreid had eerder een kans gehad om nog sneller te gaan, maar de Noor schoot twee keer mis in de laatste schietbeurt en werd uiteindelijk zesde.

Met de Duitser Roman Rees (0+0+1+0) op de derde plek leek het podium vast te staan, tot er met David Zobel nog een nieuwe verrassing kwam. De jonge Duitser, die net als Hartweg nooit eerder bij een World Cup-podium in de buurt kwam, schoot ook alles raak en noteerde op 59 seconden de derde tijd. Daar bleef het bij: Ponsiluoma pakte de winst, Hartweg en Zobel vergezelden hem verrassend op het podium.

Vrouwen
De eerste vroege starter met een echt gevaarlijke tijd was Vanessa Voigt. De jonge Duitse schoot alle twintig schijven raak en zette een tijd neer waar men zich geruime tijd de standen op stuk beet. Ingrid Landmark Tandrevold had dat probleem niet: de Noorse raakte ook alles en was op de ski's 24 seconden sneller dan Voigt, wat haar voorlopig de snelste tijd opleverde.

Ondertussen waren er wel twee bezig om de leidende tijden aan te vallen: Hanna Öberg uit Zweden en de Italiaanse Lisa Vittozzi. Öberg was op weg naar een ruime zege, maar liet bij haar laatste schietbeurt één schijf staan. Dat was wel nog altijd genoeg voor de winst: ze dook 36 seconden onder Tandrevold's tijd. Vittozzi had één misser bij schietbeurt één en liet het daar bij, opmerkelijk knap na haar matige vorige seizoen. De Italiaanse kwam drie tellen tekort om Tandrevold's tijd te kloppen, maar werd wel derde, voor Voigt.

De Belgische Lotte Lie, geboren in Noorwegen, kwam met twintig treffers tot een zeer indrukwekkende tiende plek, de eerste top-10-klassering in de World Cup ooit voor een Belgische vrouw.