Japanse judoka's verliezen WK-finales

De eerste twee dagen van het wereldkampioenschap judo in Tashkent werden gedomineerd door Japan: de judogrootmacht won alle vier gouden medailles die beschikbaar waren. Zaterdag kwam daar verandering in, want in beide gewichtsklasses ging de finale juist verloren voor de Japanners.

Vrouwen -57kg
De Zuid-Koreaanse Huh Mi-mi klopte wereldkampioene Jessica Klimkait uit Canada in de kwartfinales, maar sneuvelde in de halve eindstrijd tegen de Japanse Haruka Funakubo. Die was in de finale favoriet tegen voormalig olympisch kampioene Rafaela Silva uit Brazilië, wereldkampioene in 2013, maar de veterane haalde nog één kunstje uit haar mouw: Funakubo werd verslagen en na negen jaar was Silva weer wereldkampioene. Klimkait klopte de Israëlische Timna Nelson-Levy in de strijd om brons, terwijl Huh het gevecht om het andere brons verloor van de Mongolische Lkhagvatogoogiin Enkhriilen.

Mannen -73kg
Het werd ook bij de mannen niet de dag van Japan, hoewel Soichi Hashimoto, de wereldkampioen van 2017, het wel tot de finale schopte. Daarin ging het naar een golden score tegen de Mongoliër Tsogtbaatar Tsend-Ochir, en met een prachtige counteraanval maakte Tsend-Ochir er een einde aan: goud voor Mongolië. Daniel Cargnin pakte namens Brazilië brons door de Italiaan Manuel Lombardo te verslaan, terwijl Hidayet Heydarov uit Azerbeidzjan met een fraaie houdgreep in de golden score won van de Israëliër Tohar Butbul.