Heftige regenval in Zeeland

Goeiedag!  

Ik heb er in de landelijke media maar bijzonder weinig over gehoord, en wat ik er kort over hoorde was vaak nog onjuist ook. Randstedelijke arrogantie? Ja, absoluut. Men zegt het vaker en ik sluit mij daar volledig bij aan. En dat terwijl de situatie toch echt wel uniek was. Zeeland is toch een beetje te ver rijden voor de meeste mensen, en bovendien is het weekend en dan vinden ze een regenbuitje niet de moeite waard, want bij 'ons' schijnt de zon en dus gaan we gewoon maar naar het terras toe. 

Enfin, we hadden te maken met een depressie die ons weer al een aantal dagen aan het beinvloeden was. Dit in de vorm van soms stevige regen- en onweersbuien. Uiteindelijk trok die depressie van noordwest naar zuidoost over ons land heen. Voor uw regenliefhebber kon de koers van deze depressie niet ongunstiger uitpakken dan dat hij nu deed. Nabij de kern en ten noorden daarvan zat stabielere lucht zodat de buien die er waren nauwelijks actief waren. 

Ten zuiden daarvan zat de meest onstabiele lucht die streek over warm zeewater van ruim 21 graden. Dat was vragen om moeilijkheden. Ook kwam dit systeem tot stilstand, zodat er een strook over Zeeland urenlang de volle lading kreeg. En hoe!  Alleen het noorden van de provincie kreeg met zo'n 30 tot 40 mm iets minder.

In een een gebied van noordwest naar zuidoost kwam het via Middelburg naar Terneuzen toe tot tropische regenval. Uiteindelijk kwam er een meetstation tot de bizarre hoeveelheid van 193 mm. Dat was aan het begin van de middag bereikt, terwijl ik in de loop van de middag nog steeds overal 60 mm. hoorde. Zeer betreurenswaardig.  

Ook in Terneuzen viel ruim 160 mm. Diverse meetstations daar om heen kwamen ook tot 100 mm of meer. Het KNMI-station in Vlissingen kwam tot ruim 47 mm. 

Ook speelde mee dat men verwacht had dat de depressie sneller zou gaan wegtrekken, wat dus niet gebeurde. Dus de buienstroom bleef maar door- en door gaan. Ook kwam het tot soms fel onweer. 

Het neerslagrecord in Nederland wat er in 24 uur is gevallen staat genoteerd in Voorthuizen en bedraagt 208 mm. Deze hoeveelheid viel in 1948. Daar kwamen we gisteren dus akelig dicht bij in de buurt.

De overlast was enorm. De beelden spreken voor zich en momenteel zijn ze nog bezig om de schade op te nemen. De schade loopt waarschijnlijk op tot minstens een miljoen Euro. 

Ook in het oosten en zuidoosten van het land kwamen er gisteren forse regen- en onweersbuien voor. Daar viel plaatselijk zo'n 20 tot 25 mm.

En waar was het gisteren weer een zonnige dag? 3x raden.  

Mede door de zeer saaie zomer en alle mislukkingen in korte tijd qua spectaculair weer alhier, is dit voorlopig mijn laatste bijdrage wat betreft het weer/weerbericht alhier. Ik wordt er te gefrrustreerd van, en als ik s'morgens al het idee krijg om s'avonds een weerbericht te moeten maken, dan wordt ik al chagarijnig of gestresst. Ik kan dus niet de passie en energie geven voor een leuk en objectief weerbericht. (Met een beetje humor)

En nee, ik heb inderdaad geen middelen om het op te zoeken. Ik ga mij dus even concentreren op anderen dingen. 

Ik vond echter wel, dat de gebeurtenissen van gisteren even vermeld moesten worden.