New York: noodtoestand vanwege aantreffen poliovirus in rioolwater

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Kathy Hochul, heeft een noodtoestand uitgeroepen omdat er poliovirussen zijn aangetroffen in de rioolwatermonsters van vier stadsdelen.

Afgelopen juli werd er voor het eerst polio vastgesteld bij een zieke in de regio, net buiten de stad New York. Het was de eerste keer in bijna tien jaar dat de besmettelijke ziekte in de VS opdook. Het land werd in 1979 poliovrij verklaard na een vaccinatiecampagne.

Dat het virus nu toch weer rondgaat komt doordat in de getroffen regio's de vaccinatiegraad tegen polio rond de 60 procent ligt. Men hoopt dit met een inhaalcampagne op te krikken naar 90 procent. Door de noodtoestand uit te roepen mogen nu ook verpleegkundigen, vroedvrouwen en apothekers mensen inenten tegen de ziekte.

Ongevaccineerde inwoners van de miljoenenstad worden dringend verzocht zich te laten inenten. "Als het op polio aankomt, kunnen we niets aan het toeval overlaten", zei Mary Bassett, commissaris voor Volksgezondheid van New York City, in een verklaring. "Als u of uw kind niet gevaccineerd is, is het risico op een verlammende ziekte reëel."

Ook bekend als kinderverlamming
Poliomyelitis, ook bekend als polio, werd in juli voor het eerst in bijna tien jaar in de staat New York vastgesteld.

Polio is een ongeneeslijke virusziekte die vaak asymptomatisch blijft, maar ook griepachtige verschijnselen kan veroorzaken, zoals keelpijn, koorts, vermoeidheid en misselijkheid. In een klein percentage van de gevallen kan het virus het zenuwstelsel binnendringen en onomkeerbare verlamming veroorzaken.

De ziekte was eens de meest gevreesde in de VS, met golven van besmettingen die ongeveer 35.000 mensen per jaar troffen. In veel landen wordt het poliovirus als uitgeroeid beschouwd sinds de start van inentingen tegen de ziekte sinds de jaren zestig. In juni werd het poliovirus ook aangetroffen in het rioolwater in Londen, voor het eerst sinds de jaren tachtig.