CDA legt bom onder stikstofdeal, kamer keert terug van reces voor spoeddebat

Regeringspartij CDA heeft vrijdag voor de aanvang van de eerste ministerraad na de zomervakantie meteen een bom onder het coalitieakkoord gelegd. Hoekstra trekt zijn handen af van het kabinetsdoel om in 2030 de stikstofuitstoot in Nederland te hebben gehalveerd, zo zegt hij vrijdag in een interview in het AD. 

Voor de aanvang van de ministerraad gaf Mark Rutte aan dat de uitspraken van minister Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid staatsrechtelijk gezien op het randje balanceren. Rutte vindt dat er 'staatsrechtelijk vraagtekens' bij te plaatsen zijn als een lid van het kabinet dat zegt. "Maar het kan denk ik net."

Hoekstra is van mening dat er sprake is van een impasse in het land. "In mijn overtuiging moeten we zorgen dat we twee dingen hand in hand brengen: natuurherstel en een vitaal platteland." Maar geeft ook aan verder het onderhandelingstraject met stikstofbemiddelaar Johan Remkes af te willen wachten. 

Het verzoek tot een spoedreces door PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen. De Tweede Kamer keert waarschijnlijk volgende week terug van het zomerreces voor een spoeddebat over deze kwestie.

Inhoudelijk wilde de VVD en de ChristenUnie niet op de uitspraken van Hoekstra ingaan. D66 houdt het CDA ondertussen wel aan de coalitieafspraak, liet partijleider Sigrid Kaag weten. 

Wilders spreekt over ’ruzie in het kabinet’ en vroeg het spoeddebat aan. Ook JA21-voorman Joost Eerdmans wil het kabinet snel naar de Tweede Kamer halen, zegt hij. Caroline van der Plas van BBB vreest echter dat het CDA de woorden weer zal inslikken. Ook SP, GL en PvdA willen een snelle verantwoording van het kabinet in de Tweede Kamer.

Voorman Bart Kemp van Agractie is tevreden en hoopvol na de ommezwaai van CDA-leider Wopke Hoekstra op gebied van stikstof. Hij constateert dat Hoekstra de eerste is van de vier coalitieleiders die de KDW wil loslaten, maar verwacht dat er meer zullen volgen.