FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 augustus 2022

Random Pics van de Dag #693

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hogere celstraf voor doodsteken stel ondanks blunders OM

Seref C. is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar en 3 maanden voor het doodsteken van een Amsterdamse man en vrouw in november 2013. Tijdens de zaak kwam aan het licht dat het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek op verschillende manieren heeft geblunderd, maar volgens het gerechtshof heeft dat niet geleid tot een oneerlijk proces. Zo meldt AT5

Het Turks-Nederlandse stel werd in de nacht van 5 op 6 november 2013 aan de Israël Queridostraat in Nieuw-West om het leven gebracht. In hun woning werd eerst het mannelijke slachtoffer (63) met vele messteken om het leven gebracht en daarna werd ook de vrouw (52) doodgestoken, nadat zij de straat op was gevlucht. Veel buren waren daarvan getuige.

C. en het mannelijke slachtoffer kenden elkaar uit de drugshandel. Hij was die avond bij de slachtoffers op bezoek geweest. Er zijn DNA-sporen aangetroffen op een mes dat op de vluchtroute van de dader werd gevonden en ook belastende sporen op het horlogebandje van de veroordeelde man. Het hof acht daarom bewezen dat hij dader is.

De advocaat van C. stelde dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard, omdat er in het vooronderzoek veel niet goed is gegaan. Zo werd het in beslag genomen horloge van de verdachte tot twee keer toe tijdens het onderzoek aan hem teruggegeven terwijl dat niet had gemoeten. Ook kwam de kleding van de slachtoffers bij C. terecht, terwijl alleen zijn in beslag genomen kleding aan hem teruggegeven had moeten worden. Verder verstrekte de officier van justitie op verschillende momenten verkeerde informatie aan de rechtbank over onderdelen van het dossier.

Het hof oordeelde dat deze 'tekortkomingen' niet hebben geleid tot een oneerlijk proces, zodat de vervolging kon doorgaan. "Ook geven de tekortkomingen in het onderzoek geen aanleiding voor strafvermindering. Wel is het zorgelijk dat er in dit uitgebreide onderzoek veel is misgegaan", aldus het hof. De rechtbank legde eerder 14 jaar en 6 maanden cel op.

Twee doden bij schietpartij in een woning in Roermond

Bij een schietpartij in een woning in Roermond zijn woensdagavond twee mensen om het leven gekomen.

Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. De schietpartij deed zich rond 19.00 uur voor in de Roermondse wijk de Donderberg. De hulpdiensten rukten met veel materieel uit en er kwam een traumahelikopter bij. De politie zette ook een onderhandelaar in en een arrestatieteam was ter plaatse. Burgemeester Rianne Donders liet zich daar ook informeren.

Ex-gemeenteambtenaar heeft 'geen actieve herinnering' aan fraude

Dure televisies, twee telefoons, een scooter, een Rolex, Apple Watches, een boottripje tijdens Sail en een geheel nieuwe keuken en badkamer, inclusief de montage. Het zijn slechts een paar van de giften die een ex-ambtenaar van de gemeente Amsterdam zou hebben gekregen van aannemers in ruil voor opdrachten. Als het aan het OM ligt krijgt de man zeven maanden cel.

Robert van den E. werkte als werkvoorbereider bij het Ingenieursbureau van de gemeente en zou tussen 2011 en 2016 ruim 80.000 euro aan giften en diensten hebben ontvangen. In ruil daarvoor verstrekte Van den E., en ook andere frauderende collega's uit het team, volgens het OM geheime informatie waardoor bouwbedrijven een voorkeurspositie hadden bij de aanbesteding van grote projecten. Zo deelden ze bijvoorbeeld 'directieramingen', een kostenanalyse van grote projecten, zodat de offertes daarmee zouden matchen.

Dat gebeurde ook bij de aanbesteding voor het herstel van de walmuur van de Kromboomssloot. De aannemer wist van tevoren dat zij het project in handen zouden krijgen en verhoogde de prijs op de offerte met twee ton. Die winst belandde volgens het OM in de zakken van de corrupte ambtenaren: een methodiek die vaker werd gebruikt.

Volgens aannemers en bouwbedrijven die een verklaring hebben afgelegd bestond er een 'bijzondere relatie' met ambtenaren van de gemeente. De Officier van Justitie (OvJ) had er vandaag andere woorden voor: "Er was sprake van een corrupte werkwijze. Aannemers werden door ambtenaren zoals Van den E. gewaarschuwd als er projecten aankwamen met als doel dat het project bij hun terechtkwam of voor een veel te hoog bedrag werd aanbesteed. Voorkeursbehandeling was het doel en de verdachte wist dit. Op die manier bevoordeelden zij betrokken bedrijven, verrijkten zichzelf, maar benadeelden ook de belastingbetaler."

De OvJ benadrukt ook het belang van transparantie in het openbaar bestuur: "Objectief en onafhankelijk handelen is essentieel. Dit ondermijnt het vertrouwen in het openbaar bestuur en ook het functioneren daarvan. Met het handelen van de verdachte heeft hij corruptie jarenlang in leven gehouden en zelf een zeer actieve rol gespeeld."

'Geen actieve herinnering'
Van den E. was aanwezig, maar beriep zich vooral op zijn zwijgrecht. Op meerdere vragen, zoals wie de rekening had betaald voor een zesgangendiner met aannemers in een private dining room van restaurant Bord'Eau, had Van den E. 'geen actieve herinnering'. Ook kon hij de appjes met verschillende aannemers niet meer voor de geest halen. "Hij weet heel veel niet", verklaarde de OvJ. "Ik heb vandaag vaak aan Pinokkio moeten denken."

Volgens de advocaat van de verdachte valt het niet te bewijzen dat het zijn cliënt zou zijn die de appjes heeft verstuurd. Ook is het volgens de verdediging niet bewijsbaar dat Van den E. de aangeboden giften ook daadwerkelijk heeft aangenomen.

Vandaag was de eerste dag van de inhoudelijke behandeling. Twee andere verdachten in de zaak moeten de komende dagen voor de rechter verschijnen. Het is overigens niet de eerste zaak tegen frauderende gemeenteambtenaren. Vorig jaar kregen twee ambtenaren taakstraffen opgelegd voor fraude met gehandicaptenkaarten. Daar verdienden ze ruim 10.000 euro mee.

De rechtbank doet op 10 oktober uitspraak.

Lagere gevangenisstraffen in hoger beroep voor aanslag gebouw Panorama

Drie mannen zijn veroordeeld tot celstraffen van vier jaar, twee jaar en negen maanden voor de aanslag op het kantoorgebouw van Panorama in 2018. Tijdens de zaak in 2019 kreeg het drietal straffen van drie en vier jaar cel. Zo meldt AT5

In 2019 eiste de officier van justitie celstraffen van zeven jaar tegen het drietal dat het pand met een antitankwapen beschoot. De rechtbank strafte lager aangezien niet vaststond dat de aanslag ook daadwerkelijk op Panorama was gericht. Eén van hen kreeg vier jaar, de anderen drie jaar. 

Het OM was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep. De aanklager wist een link te leggen tussen de aanslag en een publicatie van Panoramaen is van mening dat alle drie de verdachten dezelfde straf verdienen. Volgens het OM moest dat opnieuw zeven jaar zijn, maar omdat de beroepszaak veel tijd in beslag heeft genomen werd er een aantal maanden van afgetrokken en werd er 6 jaar 3 maanden geëist. 

Het hof gaat niet mee met de link van het OM. Volgens het hof is er geen duidelijk motief dat de beschieting van het pand was gericht op het tijdschrift. In de gevangenisstraf weegt wel mee dat de beschieting een doordacht en vooropgezet plan was. 

Het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Sloterdijk, waarin Panorama en Revu zijn gevestigd, werd op 21 juni 2018 onder vuur genomen met een antitankwapen. Bij de aanslag raakte niemand gewond, terwijl er wel iemand in het gebouw aanwezig was. Het gebouw liep wel flinke schade op. 

Piastri ontkent contractondertekening Alpine

Het silly season is nog maar net geopend of het ene na het andere merkwaardige tafereel doet zich voor. Nadat Fernando Alonso zijn onverwachtse overstap naar Aston Martin kenbaar maakte, kondigde het Alpine F1-team aan haar veelbelovende coureur Oscar Piastri naar voren te schuiven als racecoureur in 2023. De jonge Australiër ontkent echter een contract te hebben getekend bij de Franse formatie en geeft aan volgend jaar niet voor het team te rijden.

De aankondiging van Alpine zorgde al voor fronsende wenkbrauwen, mede door de formulering van het Twitterbericht die een semantische discussie aanwakkerde. Het team stelt haar reserverijder te hebben gepromoveerd, zonder met een woord te reppen over een daadwerkelijke contractondertekening. De twijfels werden versterkt door het tijdstip van de publicatie van het statement. Piastri bevond zich op dat moment in zijn thuisland Australië, waar het toen middernacht was. Ook kwam zijn management niet met een bevestiging naar buiten.

Het duurde niet lang voordat het kamp-Piastri van zich liet horen. In een tweet sprak de Alpine-junior de aankondiging van zijn werkgever tegen. Hierin verklaarde hij geen contract te hebben getekend en niet te gaan racen voor het Franse team in 2023. Met deze opvallende gang van zaken doet het 'silly' season opnieuw haar naam eer aan. 

Naar aanleiding van deze tweet wordt er druk gespeculeerd over de toekomst van Piastri. Naar verluidt is diens manager Mark Webber druk bezig om een deal te sluiten met McLaren. Piastri zou hiermee landgenoot Daniel Ricciardo vervangen bij het Britse team, waardoor de goedlachse Australiër terugkeert naar de Franse renstal. Alpine-teambaas Otmar Szafnauer gaf vandaag aan het niet uit te sluiten dat Ricciardo opnieuw in dienst treedt bij Alpine, waar hij – toen nog Renault – in 2019 en 2020 al voor in actie kwam.

Minstens elf boerenorganisaties willen met het kabinet in gesprek

Elf boerenorganisaties, waaronder LTO Nederland, hebben laten weten vrijdag in gesprek te gaan met een delegatie van het kabinet. Dat heeft een woordvoerder van stikstofbemiddelaar Johan Remkes, die het verkennend gesprek zal leiden, weten. Zo meldt RTLNieuws.

Welke andere partijen naast LTO aan het gesprek zullen deelnemen kan de woordvoerder nog niet meedelen. In totaal zijn twintig boerenorganisaties uitgenodigd die volgens de "onafhankelijke gespreksleider Remkes" samen een dwarsdoorsnede van de agrarische sector vertegenwoordigen.

Namens het kabinet zullen naast minister-president Rutte de meest betrokken ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof) en Staghouwer (Landbouw) bij het gesprek aanschuiven. Ook is minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) erbij aanwezig, vanwege de invloed van landbouw op de waterkwaliteit.

Fun met Funda #247: Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op

Deze zéér royale & sfeervolle twee onder een kap woning in Loon op Zand heeft een ruime hobby-/werkruimte en kelder, beide geschikt voor diverse doeleinden. De ligging is uniek & sfeervol te noemen, vrij zicht op de Doelen en Van Rijckevorselstraat en gelegen aan een breed opgezette straat met volwassen bomenpartij. De woning is gelegen in 'Oud-Loon' nabij de gezellige dorpskern, op loopafstand van dorpsvoorzieningen en Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

De woning ligt op een perceel van 430 m2 en beschikt over een aparte woon-/ eet- en zitkamer, wasruimte, royale kelderruimte, 2 slaapkamers op de eerste verdieping, waarvan 1 slaapkamer met een inloopkast. De achtertuin is gelegen op het zonnige zuidwesten, waarin men heerlijk kan genieten van de verzorgd aangelegde, privacyvolle tuin met overkapping. Tevens een diepe oprit met overkapping. Deze woning uit ca. 1922 is deels onderkelderd, dit biedt diverse mogelijkheden.

Algemeen:
* Woning met diverse mogelijkheden in werk/hobbyruimte en kelder.
* Het dak is geïsoleerd;
* Binnendeuren in 2021 vernieuwd;
* Wanden v.v. spachtelputz en geschilderd in 2021;
* Af te sluiten oprit geschikt voor meerdere auto's;
* De woning is gedeeltelijk voorzien van rolluiken en met uitzondering van de voordeur compleet voorzien van dubbele beglazing;
* Het plat dak is ca. 17 jaar oud;
* De woning is voorzien van fraaie luiken bij diverse ramen aan de zijgevel;
* Woning is voorzien van recent uitgevoerd schilderwerk;

Vraagprijs € 595.000 k.k.

 Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) voor
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) woonk
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda) 

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) eethoek
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) keuken
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) 2e eethoek
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) stalling
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) bijkamer
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) slaap
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) bad
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:funda) tuin
Vintageliefhebbers kunnen hier hun geluk niet op (Foto:Funda)

Warner Bros. legt Batgirl-film op de plank

DC-fans die naarstig uit zaten te kijken naar de eerste verschijning van Michael Keaton als Bruce Wayne/Batman sinds Batman Returns in 1992 hebben steeds meer pech: de eerstvolgende kans, Batgirl,is geannuleerd.

De film, over Barbara Gordon als een door Batman geïnspireerde superheld, was in productie voor een release op HBO Max later dit jaar, of mogelijk begin volgend jaar. De hoofdrol werd gespeeld door Leslie Grace, die een jaar geleden werd gecast en inmiddels de opnames al heeft afgerond onder leiding van Bad Boys For Life en Ms. Marvel-regisseurs Adil & Bilall. Warner Bros. heeft echter besloten om de film niet meer uit te brengen. Dat wil zeggen: niet in de bioscoop én niet op de streamingdienst HBO Max.

De opvallende keuze, om een film die naar alle waarschijnlijkheid al bijna af was gewoon op de plank te laten liggen, komt volgens Variety voort uit de wens om DC-films per definitie een grotere schaal te laten hebben. Een kleine film past niet in dat beeld. De keuze is verder opvallend in een reeks wijzigingen die de studio heeft gemaakt met hun DC-verfilmingen; diverse titels voor dit en komend jaar werden voor- of achteruit verschoven

Zo komt de eerste solofilm voor Ezra Millers Barry Allen/The Flash pas volgend jaar zomer uit, terwijl die eerder voor dit jaar gepland staat. De film, die voor het eerst de DC-versie van het multiversum laat zien, zou Michael Keatons Batman terugbrengen, die daarna in Batgirl en het vervolg op Aquaman zou verschijnen. In die laatste film wordt zijn rol nu vervangen door Ben Afflecks Batman, omdat zijn rol niet langer logisch is als de gebeurtenissen in The Flash nog niet hebben plaatsgevonden. Eenzelfde probleem diende zich overigens aan voor Batgirl, dat eerst later, en toen eerder dan The Flash zou verschijnen.

DC-verfilmingen hebben de laatste tijd sowieso last van annuleringen. TV-zender The CW, deels eigendom van Warner Bros. en het thuishonk voor het 'Arrowverse', annuleerde onlangs al Batwoman (niet te verwarren met Batgirl) en Legends of Tomorrow, en niet lang daarvoor ook Supergirl en Black Lightning,en kondigde aan dat de tv-serie The Flash na een ingekort negende seizoen zal stoppen.

De filmversie van The Flash levert momenteel ook hoofdbrekens op voor de studio, omdat hoofdrolspeler Ezra Miller zich in het dagelijks leven blijft misdragen, en dit negatief reflecteert op hun rol in de DC-film. Zo werd de acteur in Hawaii gearresteerd vanwege discutabel gedrag en zijn er beschuldigingen van het groomen van minderjarigen. Wat Warner Bros. hiermee zal doen is onzeker; hercasten lijkt geen optie, maar nóg een film op de plank leggen ook niet.

Leslie Grace als Batgirl
Leslie Grace als Batgirl

Officieel Watertekort: water moet worden verdeeld door aanhoudende droogte

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er ons land binnenkomt via regen en rivieren. De voorspelling is dat dit nog een tijd aanhoudt, waardoor komende weken mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen. Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft vandaag aan de Tweede Kamer deze waterverdeling vanaf nu bij het Managementteam Watertekorten (MTW) te beleggen.

Het MTW bestaat uit Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries (LNV, EZK en IenW). Zij bereiden eventuele nationale en bovenregionale maatregelen voor om de waterverdeling zo optimaal mogelijk te houden. Op dit moment zijn die maatregelen nog niet nodig, maar dat zou de komende weken wel het geval kunnen zijn. De huidige situatie vraagt in elk geval om besluiten die over regio’s, watersysteemfuncties en belanghebbenden heen gaan en die bestuurlijk goed afgestemd moeten zijn. Dat is de rol van het MTW.

Michèle Blom (DG Rijkswaterstaat en voorzitter van het MTW): “We zien al enkele weken dat het in Nederland steeds droger wordt. Dat komt enerzijds door veel verdamping in ons eigen land en anderzijds door een zeer lage rivieraanvoer vanuit het buitenland. Waterschappen hebben dus al maatregelen getroffen om het water vast te houden en zo goed mogelijk te verdelen. Bijvoorbeeld een verbod om gewassen te besproeien met oppervlaktewater of sluisbeperkingen voor schepen. Door nu vanuit het MTW een zwaardere coördinerende rol te nemen, kunnen we – wanneer dat nodig is - sneller en op maat beslissen over hoe we watertekorten kunnen oplossen.

Zoals elk jaar houden Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries de watertoestand sinds maart in de gaten. Sinds 13 juli 2022 is opgeschaald naar het niveau “dreigend watertekort” (niveau 1). Vanaf vandaag geldt een nationaal “feitelijk watertekort” (niveau 2).

Waterverdeling afstemmen
Het tekort aan water heeft vooral gevolgen voor de landbouw en de scheepvaart, want sommige vaarwegen zullen worden belemmerd en gewassen kunnen niet meer altijd worden besproeid. Daarnaast wordt de natuur geraakt, aangezien rivieren, sloten en meren minder zoet water aanvoeren. Er is geen tekort aan water uit de kraan.

De afgelopen weken hebben sommige waterschappen al maatregelen moeten nemen om de droogte het hoofd te bieden. Zo wordt het waterpeil van het IJsselmeer zo hoog mogelijk gehouden, aangezien een groot deel van Nederland daaruit het zoet water haalt. Ook zijn er op verschillende plekken pompen en sluizen ingezet om water goed te verdelen tussen de rivieren.

Bij een watertekort wordt de verdringingsreeks in werking gesteld (zie bijlage). Hierin is bepaald dat we als eerste prioriteit geven aan veilige dijken en aan het voorkomen van onomkeerbare schade aan bijvoorbeeld de natuur. Daarna zorgen we dat onze drinkwater- en energievoorziening blijven functioneren.

Drinkwater
Er is en blijft voldoende drinkwater beschikbaar. Het is wel belangrijk dat Nederlanders bewust met hun kraanwater omgaan. Als vast advies van de drinkwaterbedrijven geldt dat minder water gebruiken altijd beter is, het hele jaar door.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Het watertekort heeft nu al een nadelig effect op met name scheepvaart en landbouw, ook in de natuur wordt de droogte steeds zichtbaarder. Op basis van de huidige ontwikkelingen is het denkbaar dat de droogte meer maatschappelijke belangen gaat raken. Dat vind ik enorm vervelend voor de betrokkenen. We proberen samen met alle waterpartners het watertekort beheersbaar te houden, maar iedereen kan een steentje bijdragen. Daarom vraag ik alle Nederlanders om goed na te denken of ze hun auto moeten wassen of hun opblaaszwembadje helemaal moeten vullen. Nederland is een waterland, maar ook hier is ons water kostbaar.”

VS: ministerie van Justitie klaagt Idaho aan vanwege te strikte abortuswet

Advocaat-generaal Merrick Garland kondigde dinsdag aan dat het ministerie van Justitie een rechtszaak heeft aangespannen tegen de staat Idaho om de wet aan te vechten die volgende maand van kracht wordt en die het uitvoeren van een abortus bijna altijd als een misdrijf zou classificeren.

Garland zei dat de wet in strijd is met de federale Emergency Medical Treatment and Labor Act (EMTALA) die stelt dat ziekenhuizen die Medicare-fondsen ontvangen verplicht zijn de noodzakelijke behandeling te bieden aan patiënten die op hun spoedeisende hulpafdelingen arriveren als ze een medische noodsituatie ervaren.

Die medische zorg, volgens Garland en de DOJ rechtszaak, kan het aanbieden van een abortus omvatten.

In strijd met de federale wet
"De rechtszaak is bedoeld om het strafrechtelijke verbod van de staat op het verstrekken van abortussen, zoals toegepast op vrouwen die medische noodgevallen ondergaan, ongeldig te verklaren", zei Garland tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie. "Zoals uiteengezet in onze klacht, zou de wet van Idaho het voor artsen een strafbaar feit maken om medische noodhulp te verlenen die de federale wet vereist."

Garland zei dat hoewel de wet een uitzondering biedt om de dood van een zwangere vrouw te voorkomen, "de wet geen uitzondering bevat voor gevallen waarin de abortus noodzakelijk is om ernstige schade aan de gezondheid van de vrouw te voorkomen."

"Bovendien zou het artsen onderwerpen aan arrestatie en strafrechtelijke vervolging, zelfs als ze een abortus uitvoeren om het leven van een vrouw te redden," zei Garland. 

Garland gebruikte zijn persconferentie om andere staten te informeren die volgens hem beperkingen op reproductieve gezondheidszorg hebben aangenomen die op dezelfde manier in strijd zijn met de federale wetgeving in de nasleep van het besluit van het Hooggerechtshof om Roe v. Wade teniet te doen.

"We zullen alle middelen gebruiken die we tot onze beschikking hebben om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen de medische noodbehandeling krijgen waar ze volgens de federale wetgeving recht op hebben", zei Garland. "En we zullen de abortuswetten van de staat nauwkeurig onderzoeken om ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met de federale wetgeving."

De rechtszaak vraagt een rechter om de wet van Idaho ongeldig te verklaren op grond van de Supremacy Clause van de grondwet. De rechtszaak vraagt een rechter om de wet van Idaho ongeldig te verklaren op grond van de Supremacy Clause van de grondwet en te laten uitsluiten door de federale wet voor zover de nieuwe wet in Idaho in strijd is met de EMTALA.

'Haardhout niet aan te slepen door stijgende gasprijzen'

"Mensen zullen wel bang zijn dat ze komende winter in de kou komen te zitten", vertelt Lekkerkerker van Houthakkersbedrijf 'Haardhout'. "Daarom willen ze het houthok nu vast vol hebben staan." Voor de houthandelaar is het dan ook vooral de vraag of hij toch wel genoeg hout binnenkrijgt om te verkopen. "Normaal gesproken halen we al ons hout uit Nederland, maar dat wordt door de groeiende vraag steeds lastiger. De prijs is daardoor ook enorm gestegen. Met wel een kwart in het afgelopen jaar."

Waar ze ook veel met hout van doen hebben, is bij Staatsbosbeheer. En ook voor hen is hout een belangrijke bron van inkomsten. Maar Marcel van Dun van Staatsbosbeheer is niet per se positief over de groeiende vraag naar brandhout. "De prijs is natuurlijk hoger, dat levert meer inkomsten op. Maar met het verkopen van brandhout willen we juist stoppen, vanwege het klimaat."


Spanje: badgasten plunderen gestrande en in beslag genomen 'drugsboot'

In het Spaanse Sanlucar de Barrameda plunderen tientallen badgasten een gestrande drugsboot. Zelfs wanneer een militaire helikopter boven de plunderaars vliegt houden ze hun buit krampachtig vast. Sommigen weten zelfs ongehinderd weg te komen met pakjes hasj.

Spaanse douanebeambten hadden de verongelukte boot van de drugsdealers onderschept nadat deze op een zandbank was gestrand. Maar toen ze probeerden de plaats van het misdrijf veilig te stellen werden ze overspoeld door de lokale bevolking die alleen oog had voor de gesmokkelde waar.

Op de video is te zien hoe een douanehelikopter bijna op grondhoogte vliegt om te voorkomen dat de dieven er met de drugs vandoor gaan. Toch waagden sommigen het erop en sprintten onder de helikopter door om zakken te vullen met de hasj.

Naar verluidt heeft de Spaanse douane de hulp ingeroepen van de Guardia Civil en de Nationale Politie toen haar agenten werden overrompeld door de plunderaars.

42 procent van alle woningen is een rijtjeshuis

Van de bijna 8 miljoen woningen in Nederland op 1 januari 2021, was 42 procent een rijtjeshuis, dat wil zeggen deel van een blok van tenminste drie huizen. 36 procent van alle woningen was een meergezinswoning, zoals een appartement of een boven- of benedenwoning. 13 procent van de woningen was vrijstaand en 9 procent was twee-onder-een-kap. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe statistiek.

De huidige woningvoorraad is een erfenis van vele jaren waarin verschillend werd gebouwd, maar ook van (selectieve) sloop en wijzigingen in woningtype door bijvoorbeeld splitsing, samenvoeging en transformaties. Zo is 19 procent (1,5 miljoen) van de huidige woningen nog vooroorlogs. Rijtjeshuizen vormen 30 procent van de vooroorlogse voorraad, een veel kleiner aandeel dus dan van de hele tegenwoordige voorraad. Een op de vijf van de nog bestaande vooroorlogse woningen is vrijstaand, veel meer dus dan het aandeel van de volledige woningvoorraad (bijna een op de acht). Het percentage meergezinswoningen van de voorraad uit die tijd is met 39 procent iets hoger dan de genoemde 36 procent meergezinswoningen in de totale huidige voorraad. De meergezinswoningen van voor de oorlog hebben wel een ander karakter: het zijn voornamelijk boven- en benedenwoningen.

Rijtjeshuis erfenis uit de jaren zestig, zeventig en tachtig
Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005. In de huidige woningvoorraad met deze bouwjaarklasse is het rijtjeshuis het best vertegenwoordigd. Vooral in de periode 1965-1985 zijn er zeer veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan. Meer dan de helft van de woningen uit de overgebleven voorraad uit deze periode is een rijtjeshuis. Het is bovendien het tijdperk waarin de meeste woningen van de huidige voorraad zijn gebouwd.

Het aandeel meergezinswoningen uit de periode 1965-1985 is het kleinst van alle bouwjaarklassen. Bij de nieuwere woningen is het aandeel groter, en bij de nieuwste woningen (bouwjaar 2005-2021) hebben meergezinswoningen met 47 procent de overhand. Het aandeel vrijstaande woningen en twee-onder-kap-woningen is in de voorraad met bouwjaar 1965-1985 ook klein (9,5 respectievelijk 6,7 procent). Bij woningen gebouwd in 2005 en later is dit aandeel nog kleiner.

Veel rijtjeshuizen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland
Van alle 3,4 miljoen rijtjeshuizen in Nederland bevinden zich de meeste in Zuid-Holland (683 duizend). Dat is 40 procent van de woningen in deze provincie. Ook in Noord-Brabant (559 duizend) en Noord-Holland (516 duizend) staat een groot deel van de voorraad rijtjeshuizen.

Meergezinswoningen komen in zowel Zuid- als Noord-Holland het meeste voor, ruim de helft van het woningbestand. Waar in deze provincies het aandeel vrijstaande woningen zeer klein is (respectievelijk 5 procent en 7 procent), zijn Fryslân en Drenthe koploper als het gaat om het aandeel vrijstaande woningen: in beide provincies 29 procent van de voorraad. Deze provincies hebben ook het grootste aandeel twee-onder-een-kap-woningen in de voorraad, namelijk respectievelijk 16 en 18 procent.

Op de onderstaande kaart staat voor alle gemeenten het percentage woningen per woningtype, uitgedrukt als percentage van de totale woningvoorraad in 2021 van de desbetreffende gemeente.

Anti-abortusdemonstratie 'Jezus Leeft' kreeg onterecht andere plek toegewezen

De burgemeester van Utrecht wees vorig jaar onterecht een andere plek aan voor een aangevraagde anti-abortusdemonstratie van Jezus Leeft. De vereniging mocht demonstreren, maar dan wel alleen op een laad- en losplek, zo’n 70 meter van de Utrechtse abortuskliniek het Vrelinghuis. Dit zou in het belang zijn van de verkeersveiligheid en volksgezondheid.

De demonstratie van Jezus Leeft ging uiteindelijk niet door, maar de vereniging stapte wel naar de bestuursrechter. Die oordeelt nu dat de burgemeester onvoldoende heeft onderbouwd waarom de demonstratie niet zoals Jezus Leeft wilde bij het Vrelinghuis mocht plaatsvinden, maar enkel op de laad- en losplek.

Demonstratie voor abortuskliniek
De vereniging Jezus Leeft kondigde vorig jaar aan om op 5 mei 2021 te demonstreren voor de abortuskliniek het Vrelinghuis aan de Biltstraat in Utrecht. Drie demonstranten zouden hun ambulance met spandoek voor de kliniek parkeren. De burgemeester besloot vervolgens om voorschriften op te leggen vanwege de verkeersveiligheid en volksgezondheid. Eén van die voorschriften hield in dat het parkeren van de ambulance en het demonstreren alleen mocht op de laad- en loszone zo’n 70 meter verderop.

De burgemeester benadrukt dat het voorschrift niets te maken heeft met het creëren van een bufferzone voor demonstraties voor de abortuskliniek of het voorkomen of bestrijden van wanordelijkheden. Het voorschrift is opgelegd omdat een demonstratie bij het Vrelinghuis zou leiden tot verkeersonveilige situaties waarin de toen geldende anderhalve meter afstand regel niet zou kunnen worden nageleefd. Jezus Leeft wil in de toekomst vaker demonstraties organiseren voor de abortuskliniek. Om die reden heeft de vereniging belang bij deze procedure, ondanks dat het om een demonstratie van vorig jaar gaat.

Parkeervakken
In deze zaak gaat het over de vraag of de gemeente terecht het locatievoorschrift oplegde. De rechtbank vindt van niet. In haar besluit betrekt de burgemeester alleen de stoep recht voor de abortuskliniek en de stoep aan de overkant. De burgemeester had in het besluit echter ook de parkeerplekken aan de overkant van de straat tegenover de kliniek moeten betrekken. Tijdens de zitting is namens de burgemeester aangevoerd dat ook bij de parkeervakken een onveilige verkeerssituatie ontstaat, omdat het bij het Vrelinghuis erg druk is vanwege kinderopvangcentra en een school in de buurt en mensen mogelijk de drukke straat zouden oversteken. De rechtbank vindt dat dit niet is gebleken. De demonstratie zou namelijk plaatsvinden tussen 10 en 12 uur ’s ochtends op Bevrijdingsdag, waarbij de drie demonstranten in de geparkeerde ambulance zouden blijven zitten. Als er al mensen zouden willen oversteken naar de ambulance, zou dat kunnen via de oversteekplaats voor voetgangers.

De rechtbank concludeert dat de burgemeester het besluit onvoldoende heeft gemotiveerd en opnieuw een besluit moet nemen. De rechtbank zegt met deze uitspraak niet dat de vereniging nu kan demonstreren op het parkeervak voor de abortuskliniek. Die beslissing blijft aan de burgemeester.

Gezelligheid belangrijker dan kwaliteit voor cultuurbezoeker

Duizenden bezoekers die vanuit boten, kozijnen of vanaf de kade genieten van klassieke muziek. Het jaarlijkse Prinsengrachtconcert heeft volgens de Nederlandse bevolking veruit het gezelligste programma van alle cultuurorganisaties. Uit onderzoek blijkt dat gezelligheid meer impact op de waardering van het cultuuraanbod heeft dan de kwaliteit. Aan dit Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy deden sinds 2006 79.000 respondenten mee.

Prinsengrachtconcert spant de kroon in gezelligheid
‘Natuurlijk zijn er meer klassieke openluchtconcerten. Maar de hele belevenis tijdens het Prinsengrachtconcert is ongeëvenaard’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Daar kan de cultuursector veel van leren. Vooral de organisaties met een minder toegankelijk aanbod. Door zich buiten de muren van de cultuurhuizen te presenteren wordt met het Prinsengrachtconcert een enorm breed publiek aangetrokken.’

Te weinig oog voor gezelligheid is grote valkuil in cultuursector
Volgens Beerda is de focus vaak te veel gericht op het inhoudelijke programma in de cultuursector. ‘Gezelligheid en sfeer zijn dé belangrijkste ingrediënten voor bezoekers om zich te verbinden met het cultuuraanbod. Onderzoek toont aan dat dit meer effect heeft op het imago dan de kwaliteit van het aanbod. Dat is voor veel organisaties misschien even slikken. Naast het Prinsengrachtconcert, is er nog een aantal cultuurinstellingen die hierin een ijzersterke mix hebben gevonden. Zo waan je je bij Vrienden van Amstel LIVE in de kroeg met je vrienden en associëren de meeste mensen het Johann Strauss Orchestra direct met de gezellige concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht.’

Top 5 cultuurinstellingen met de prettigste sfeer

 1. Prinsengrachtconcert
 2. Musis
 3. De Vrienden van Amstel LIVE
 4. Johann Strauss Orchestra
 5. Parade

Concertgebouworkest scoort het hoogst op kwaliteit
Als het gaat om de kwaliteit van de programmering scoort het Concertgebouworkest het hoogste rapportcijfer. Net als het Rijksmuseum ziet de Nederlander het Amsterdamse orkest tevens als belangrijke partij om het imago van ons land internationaal te versterken.

Top 5 cultuurinstellingen met de hoogste kwaliteit

 1. Concertgebouworkest
 2. Rijksmuseum Amsterdam
 3. Rijksmuseum van Oudheden
 4. Het Concertgebouw
 5. Metropole Orkest

Cultuursector alweer sterker dan vóór de coronacrisis
In vergelijking met de situatie vóór de coronacrisis is de positie van de grotere cultuurinstellingen licht verbeterd, ondanks de langdurige sluitingen. Gemiddeld steeg de merkkracht, en daarmee het bezoekerspotentieel, met twee procent sinds begin 2020. ‘Door alle sluitingen is men het cultuuraanbod nog meer gaan waarderen. Het gaat er nu vooral om dat de grote interesse wordt vertaald in meer ticketverkoop door sterke programmering en effectieve communicatie. Onder senioren is het daarnaast nodig dat de corona-angst vermindert om tot bezoekherstel te komen’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

Onderzoek onder 79.000 respondenten sinds 2006
Het Cultuursector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2006 uitgevoerd. Sindsdien zijn 79.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

Tienkamper Emmanuel wereldkampioen junioren, Tebogo razendsnel op 100m

In het Colombiaanse Cali wordt deze week het wereldkampioenschap atletiek voor junioren gehouden. Ook de Nederlandse atleten tot twintig jaar strijden mee om de medailles en dat leverde dinsdagnacht voor het eerst in twaalf jaar goud op.

Op de tienkamp begon Gabriel Emmanuel maandag al geweldig goed. Op de 100 meter verpulverde hij zijn persoonlijk record op de 100 meter: 10,98 werd 10,68 seconden. Bij het verspringen verbeterde hij zich van 7,22 naar 7,30 meter, het kogelstoten ging met 15,09 meter relatief iets minder - zijn PR staat op 15,97m.

Met 2,02 meter bleef Emmanuel bij het hoogspringen tien centimeter onder zijn PR, maar zijn voornaamste concurrent - Jacob Thelander uit Zweden - deed ook niet echt iets bijzonders. Emmanuel's meest bizarre prestatie kwam wellicht op het afsluitende onderdeel van dag één, de 400 meter: zijn PR van 51,61 seconden werd totaal aan gort gelopen en zette hij op 49,46 seconden, waarmee hij als leider de openingsdag afsloot.

De vorm was op dag twee niet weg, sterker nog, hij opende nóg eens met een gigantische verbetering: op de 110 meter horden ging de Nederlander van 14,34 naar een ongelooflijke 13,83 seconden. Met 47,46 meter bleef hij met het discuswerpen íets achter op zijn kunnen, maar Thelander leverde veel meer in en dus was er helemaal niks aan de hand.

Het polsstokhoogspringen is met afstand Emmanuel's zwakste punt, hoewel hij met 3,70 meter niet al te veel liet liggen op zijn eigen kunnen. Thelander sprong over 4,40 meter, maar had nog beduidend hoger moeten gaan om de Nederlander écht te bedreigen. Bij het speerwerpen bleef Emmanuel met 54,89 meter een paar meter onder zijn PR, maar ook hier deed Thelander niks wat het echt gevaarlijk maakte.

Op de afsluitende 1500 meter moest Emmanuel vervolgens zorgen dat hij binnen een seconde of achttien zou blijven van Thelander, die met een twaalf seconden sneller PR aan de start verscheen. De Nederlander bleef er keurig bij en liet hem in de laatste honderd meter pas gaan, geen probleem: hij finishte in 4:57,72 minuten, een seconde of vijf achter Thelander, en pakte met 7860 punten de wereldtitel, voor Thelander (7770) en diens landgenoot Elliot Duvert (7622) - Yoram Vriezen werd tiende (7404).

Het is de eerste Nederlandse juniorenwereldtitel in de atletiek sinds 2010, toen Dafne Schippers in het Canadese Moncton de wereldtitel op de zevenkamp pakte.

Op de 100 meter bij de mannen werd de finale afgewerkt en kregen we een ster-in-wording weer eens in beeld: Letsile Tebogo uit Botswana maakte zijn favorietenrol volledig waar en verdedige zijn titel in 9,91 seconden, een verbetering van zijn op het WK senioren gelopen wereldjuniorenrecord - terwijl hij de laatste dertig meter naar rechts kijkend afwerkte.

Behandeling 12-jarige comateuze jongen stopgezet

Straks, om 12:00 uur Nederlandse tijd, wordt de behandeling van de 12-jarige Archie Battersbee uit Groot-Brittannië stopgezet. Begin april werd de jongen bewusteloos aangetroffen. Hij bleek zwaar hersenletsel te hebben en ligt sindsdien in coma. Zijn moeder heeft het vermoeden dat de jongen het slachtoffer is geworden van 'the blackout challenge' op TikTok: bij deze uitdaging word je geacht je adem in te houden tot je flauwvalt. 

Zijn behandelend artsen zijn van mening dat de jongen hersendood is en dat herstel is uitgesloten. Ze wilden daarom de behandeling al eerder stopzetten. Archies ouders probeerden dit met meerdere rechtszaken te voorkomen. Gisteren vond de laatste zitting plaats; waarbij het Britse hooggerechtshof besloot dat het ziekenhuis de behandeling stop mag zetten. 

"De rechters hebben veel begrip en medeleven met het lot van Archies toegewijde ouders, die voor een situatie staan die voor iedere ouder een nachtmerrie zou zijn" aldus het hof in de uitspraak. Archies moeder is van mening dat het Britse rechtssysteem haar zoon in de steek heeft gelaten. 

FOK! Wat een weer: hete woensdag!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Bloedjewarm vandaag. Voor de liefhebbers heerlijk, maar voor mij is 22 C warm zat!

Wat waren de tempaeraturen in ons land?
De minimumtemperaturen lagen van 7,9 C bij Enschede tot 17 C op Vlieland,
de Maximumtemperaturen lagen van 22C op Vlieland tot 29,7 C bij Ell ( Limburg).

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

Vanochtend blijft het droog. Er is veel zon, alleen langs de westkust komt mogelijk bewolking voor. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag is het zonnig en (zeer) warm. De temperatuur loopt uiteen van 23°C graden in het noordwestelijk kustgebied tot 33°C in het zuidoosten. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanavond schijnt de zon en blijft het droog. Het blijft nog lang warm, pas later in de avond daalt de temperatuur naar 20°C. Er staat weinig wind.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Donderdag vooral in het zuidoosten en oosten nog tropische temperaturen. Later op donderdag en in de nacht naar vrijdag enkele buien. Vanaf vrijdag koeler, maar wel zonnig en droog. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 • Wo 03-08-2022 Max. 25/32° Min. 16° Neerslag 0mm Neerslagkans 0%
  Zonneschijn 80% Zonkracht 7 Windkracht ZW 3
 • Do 04-08-2022 Max. 26/30° Min. 18° Neerslag 0/5mm Neerslagkans 30% Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht W 3
 • Vr 05-08-2022 Max. 23° Min. 15° Neerslag 0/5mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht NW 3
 • Za 06-08-2022 Max. 22° Min. 11° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 6 Windkracht N 3

Avondzonnetje in Lichtenvoorde ( Foto:_UserName_)
Avondzonnetje in Lichtenvoorde ( Foto:_UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
©FOK.nl e.a.