World Cup-podium mountainbikester Terpstra in gruwelijk nat Snowshoe

De World Cup mountainbiken kwam gedurende het weekeinde in actie in het Amerikaanse Snowshoe. Daar was het totáál anders dan bij de vorige wedstrijden, in Andorra: in plaats van bloedheet en gortdroog was het nu koud en vooral écht gruwelijk nat.

Vrouwen
Na de eerste ronde hadden we een kopgroep van zeven vrouwen, maar al snel werd duidelijk dat het in de rest van de race om drie van hen zou gaan wat de topposities betreft: Jenny Rissveds uit Zweden, de Zwitserse Alessandra Keller en de Nederlandse Anne Terpstra.

Het drietal reed lange tijd min of meer gezamenlijk voorop, hoewel Terpstra er halverwege de race langzamerhand af moest. Rissveds en Keller moesten keer op keer bij de ander afhaken, in de voorlaatste ronde leek de Zweedse een beslissend gat te slaan, maar Keller kwam toch weer terug op een moment waarop Rissveds het wat rustiger deed.

In de laatste ronde gleed Rissveds onderuit in een spekgladde bocht, waardoor Keller de leiding kon pakken en een gaatje kon slaan. De Zweedse was vervolgens simpelweg opgeblazen, Keller reed naar haar eerste World Cup-zege op de cross-country. Rissveds werd op 37 seconden tweede, dertien tellen voor Terpstra, die de zoals altijd sterk naar voren komende piepjonge Oostenrijkse Mona Mitterwallner nog zeventien seconden achter zich hield.

Mannen
Het parcours was inmiddels nog een stuk smeriger dan het in het begin bij de vrouwen was, waardoor al gelijk een kopgroep van tien man ontstond. Daarvan waren er snel nog twee over: thuisfavoriet Christopher Blevins en Alan Hatherly, maar laatstgenoemde gleed onderuit in een lastige afdaling.

Richting de helft van de race kreeg Blevins een lekke band, waardoor Titouan Carod uit Frankrijk en de in topvorm verkerende Italiaan Luca Braidot er voorbij konden. De Duitser Luca Schwarzbauer zat er ook niet ver achter, terwijl Blevins en Hatherly op een halve minuut in een achtervolgend groepje reden.

Carod en Braidot vormden vervolgens samen de kopgroep, maar Blevins had een strak tempo te pakken en reed er gestaag naartoe - met twee van de acht ronden te gaan was hij weer aangesloten. Ondertussen zat ook Schwarzbauer niet ver weg, net als de traag vertrokken edoch zeer sterk naar voren rijdende Spanjaard David Valero.

Valero, Schwarzbauer en ook Filippo Colombo sloten met een ruime ronde te gaan aan bij het leidende trio, hoewel Colombo gelijk weg gleed en onderuit ging. Blevins leek sterk in de slotronde, maar toch moest hij er met Braidot af: Carod en Valero waren te sterk en in de slotfase sprintte de Spanjaard naar zijn allereerste World Cup-zege, voor Carod en Braidot. De Nederlander David Nordemann werd keurig 23e.