Van de Donk schiet Oranje op EK voetbal langs Portugal

Oranje heeft bij het EK vrouwenvoetbal de tweede groepswedstrijd gewonnen. In de wedstrijd tegen Portugal won Nederland dankzij een prachtige treffer van Daniëlle van de Donk met 3-2. Door de overwinning staat Oranje eerste in de poule en heeft nog minimaal één punt tegen Zwitserland nodig om de volgende ronde te bereiken.

Nederland kende in aanloop naar de tweede groepsfase tegenslag. Zonder Sari van Veenendaal, Aniek Nouwen, Jackie Groenen en Vivianne Miedema moest bondscoach Mark Parsons wat puzzelen en koos voor Daphne van Domselaar, Marisa Olislagers, Damaris Egurrola en Lineth Beerensteyn als vervangster. Oranje begon niet goed tegen Portugal en de Portugezen voetbalsters kregen twee goede kansen, waarvan er een werd afgemaakt, maar uiteindelijk werd afgekeurd door de VAR vanwege buitenspel.

Daarna sloeg Nederland tot twee keer toe uit een corner. Eerst kopte Damaris Egurrola raak uit een corner van Sherida Spitse en tien minuten later kopte Stefanie van der Gragt raak.

Oranje gaf echter de 2-0 voorsprong weg. Eerst maakte Carole Costa op slag van rust de 2-1 vanuit een strafschop en vlak na rust stond het gelijk dankzij Diana Silva. Oranje leek daarna meteen weer op voorsprong te komen door een prima goal van Roord, maar Beerensteyn bleek haar assist vanuit buitenspelpositie te hebben gegeven. Toch zou Nederland op 3-2 komen dankzij een prachtige treffer van Van de Donk. De Nederlandse middenvelder schoot knap raak. In de slotfase kwam Oranje niet meer in de problemen en pakte de drie punten en staat daardoor op vier punten na twee wedstrijden.

Eerder op avond in de poule van Nederland won Zweden met 2-1 van Zwitserland, waardoor Zweden nu evenveel punten heeft als Oranje.